Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

Allergia okozta szembetegségek

Allergia okozta szembetegségekAz óriási papillák a kötőhártya nyirokrendszerének a részei. Az óriás papillás kötőhártya gyulladásban ezek hatalmasan megduzzadhatnak (2-3 mm átmérőjűre), és jelentős fájdalmat, szaruhártya fekélyeket okozhatnak.

Legtöbbször kontaktlencse viselőknél láthatjuk ezeket a tüneteket, de nem korlátozhatjuk egyedül a kontaktlencse viselők betegségére. A kutatások felderítették, hogy az óriás papillás kötőhártya gyulladás során a szemben lévő idegen anyagokra jelentkezik allergiás reakció.

Ilyen a kontaktlencse is, de ilyenek a szemműtétek után a szemgolyón készített sebekben elhelyezett varratok is. A kialakult tünetek a varratok eltávolítását, illetve a kontaktlencse viselés abbahagyása után, megfelelő kezelés mellett megszűnnek.

A perennialis (azaz egész évben tartó) kötőhártya gyulladás

Mint azt a neve is mutatja, ebben a betegségben a tünetek folyamatosan fennállnak. Ennek oka az lehet, hogy valakinek a környezetében állandóan jelen van egy anyag, amely kiváltja az allergiát. Ilyen anyag például a poratka, a macska-és kutyaszőr. Tüneteiben nem különbözik a szezonális kötőhártya gyulladásétól.

Atópiás szaru- és kötőhártya gyulladás

Vannak bizonyos egyének, akik hajlamosabbak allergiás betegségek kialakítására, őket nevezzük "atópiás" egyéneknek. Náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, ekcéma, étel allergia stb. Ilyen betegség az atópiás szaru- és kötőhártya gyulladás is. 20-30 éves korban is jelentkezhetnek az első szemtünetek, amelyeket mindig megelőz valamilyen korábbi allergiás tünet.

Jellemző a szemhéjak bőrének elhúzódó gyulladása. Gyakori a szempillák elvesztése. A kötőhártya több helyen hegesedhet, zsugorodhat, a szaruhártya érintettsége látásromlást okozhat. Egyéb szembetegségek is társulhatnak: szemszárazság, szürkehályog, szaruhártya-elvékonyodás.

Vernalis ("tavaszi") szaru- és kötőhártya gyulladás

Rendszerint 10 éves kor előtt jelentkezik. Májustól decemberig tartó időszakban állnak fenn tünetek, amelyek többsége bár megegyezik a előző két betegségével, de annál súlyosabbak. Az esetek háromnegyedében nem ismerjük a kiváltó allergént. Fontos elkülönítő jel a felső szemhéj belső részén (az azt borító kötőhártyán) jelentkező utcakőkövezetszerű rajzolat, ami a kötőhártya túlműködő nyirokrendszerének része (úgynevezett óriás papillák). Ezek minden szempillantáskor súrolják a szaruhártya felszínét, amin fekélyek keletkezhetnek, így akár súlyos látásromlás is bekövetkezhet. A betegség 2-10 éven keresztül áll csak fenn, ezt követően fokozatosan visszafejlődik.

Kezelés

Az allergiás betegségek öt csoportra oszthatók, de sok közös tulajdonsággal bírnak.
Fontos, hogy pontosan meghatározzuk, milyen betegségről beszélünk, hiszen a betegséget csak így lehet hatékonyan kezelni.

Mindenekelőtt a betegség első jelentkezése, a tünetek fennállásának időtartama, súlyossága, a beteg életkora, korábbi allergiás eredetű betegségei jelentek támpontot. A szezonális kötőhártya gyulladásban a növény virágzásakor jelentkeznek a tünetek. A perenniális betegségben bár egész évben fennállnak a tünetek, de nap közbeni ingadozás is lehet, (pl. a hálószobában található allergén esetében, reggelre rosszabbodik, estére javulnak a tünetek). A betegek általában ismerik betegségük "viselkedését", annak rosszabbodását vagy javulását. Fel szoktuk deríteni a nap közben használt, viselt anyagok listáját is.

Sokszor azonban a tünetek enyhe formában jelentkeznek, és elmondás alapján nem lehet egyértelműen meghatározni a betegség mibenlétét. A betegség kezelésében első helyen áll az adott allergén (pl. pollen, kontaktlencse) elkerülése. Ezért indítottak társadalmi összefogást a parlagfű irtására, amelyben egyre többen vesznek részt. A parlagfű mellett egyes anyagok, pl. fémek, ruhák anyagai is lehetnek allergének, s ezektől általában nehéz szívvel válunk meg.

Ha már a tünetek kialakultak, és az allergént felismertük és kiiktattuk, akkor helyi, az allergiás folyamatot mérséklő szemcseppek használata javasolt.
A szezonális allergiában szenvedőknek általában orrnyálkahártya gyulladása is van. Ezt leghatékonyabban szteroid tartalmú orrspray-vel kezelhetjük. Újabban lehetőség van arra is, hogy súlyos esetekben úgynevezett hyposensibilisaló kezelést végezzenek, amellyel csökkenthető a minden évben óramű pontossággal megjelenő tünetek gyakorisága.

Kapcsolódó kifejezések: allergia  betegség  kötőhártya  nyirok  szem 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!