Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Rövidlátó gyermekek

Rövidlátó gyermekekA nemzetközi adatokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre több a rövidlátó fiatal. Ennek fő oka - az orvosok szerint - a túl sok tévénézés és számítógépezés. Ugyanakkor rendszeres szemészeti vizsgálattal sok esetben megelőzhetnék a szemüveg viselését.

Magyarországon egy gyerek naponta átlagosan 3-4 órát tölt számítógépezéssel és tévénézéssel. A nyári szünetben ez még több is lehet. A szakorvos szerint a rövidlátás alapvetően örökölhető betegség, de az életmód is hozzájárulhat a szem romlásához.

Dr. Garger Piroska szemész szakorvos, Madarász utcai Gyermekkórház:
- A rövidlátás kialakulásában szerepet játszhat a túlzott tévénézés, számítógépezés, a kiskorú gyermekek rengeteget ülnek a számítógép előtt mostanában, a szülők pedig nehezen tudnak ez ellen tenni.


A látászavar általában csak az óvoda után, az iskolában derül ki.

Enyedi Gabriella:
- Gyermekeim panaszkodtak, hogy nem látják a táblát, illetve a tévénézés közben fáj a fejük, ezért kihasználva a szünidőt, és hogy nincs strandidő, gondoltam, elhozom őket, megvizsgáltatom őket, hogy később ne legyen problémájuk ebből.

Az orvosok azt mondják, hogy az iskolás gyerekeket legalább egyszer egy évben érdemes elvinni szemészetre, mert így megelőzhető, hogy később erős szemûveget kelljen hordaniuk.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: gyermek  rövidlátó  számítógépezés  tévénézés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!