Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Ötven másodperces szemműtétek

Ötven másodperces szemműtétekKétszázezer forint és egy ötven másodperces fájdalommentes mûtét: ennyi kell, hogy valaki örökre eldobja a szemüvegét – hirdetik a lézeres látásjavító operációkat végző vállalkozások. Érdemes azonban átgondolni, vállaljuk-e a kockázatot, még akkor is, ha az minimális: az esetek egy-két százalékában fordul elő komplikáció. Noha hazánkban nem volt még rá példa, szélsőséges esetben akár meg is vakulhatunk – állítják szemorvosok.

1993 óta Magyarországon évente több ezer emberen végeznek el lézeres látásjavító szemmûtétet. A néhány perces fájdalommentes beavatkozással korrigálni lehet bármilyen mértékû rövidlátást, enyhe és középsúlyos távollátást, valamint az asztigmiát, azaz a szaruhártya vagy a szemlencse szabálytalan görbülete miatti homályos látást is. A mûtétet csak az erre akkreditált tanfolyamon kiképzett szemorvosok végezhetik.
Az eljárás lényege, hogy a beérkező fénysugarakat megtörő szaruhártya egy részét ultraibolya lézersugárral, úgynevezett excimer lézerrel megfelelőre "csiszolják": távollátásnál domborúbbá, közellátás esetében laposabbá alakítják.

A körülbelül 600 mikron vastag szaruhártyából attól függően, hogy hány dioptriányit javítanak a látáson, 60-80 mikronnyit párologtatnak el.
A korrekcióra háromfajta módszer létezik (lásd keretes írásunkat), mindegyik típusú mûtétet végzik Magyarországon is. Ezek között egyetlen eltérés van csupán: a szaruhártyát mindegyiknél más módon teszik a lézersugár számára elérhetővé. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják: mindegyik módszernek vannak előnyei és hátrányai is.

A komplikációktól félnek

A mûtétekkel legfeljebb öt-hat dioptriás távollátást és 12 dioptriás rövidlátást tudnak korrigálni – mondta el lapunknak Biró Zsolt, a Pécsi Egyetemi Szemészeti Klinikájának docense.
A lézeres szemmûtétekkel szembeni általános bizalmatlanság elsősorban abból adódik, hogy az eljárás viszonylag új. Ki tudja, milyen mellékhatásai lehetnek a mûtétnek húsz év múlva – mondják a kétkedők. A beavatkozásokat végző orvosok és vállalkozások a felvetésekre általában azt válaszolják: a világon tizenöt éve végeznek ilyen mûtéteket, többmilliós adatbázis áll rendelkezésre, aszerint az esetek egy-két százalékában fordul elő komplikáció.

"Orvosi garanciát vállalunk az eljárásunkra" – jelentette ki lapunk megkeresésére Tóth Tamás, az egyik legnagyobb, évi háromezer beavatkozást végző vállalkozás munkatársa.
A klinikán csak 18 és 65 év közötti pácienseken végeznek ilyen operációkat, kizáró ok a terhesség, cukorbetegség és bármiféle akut szembetegség. Nem vállalnak olyan beteget sem, akinek a mûtétet megelőző fél év során romlott a szeme. "A hozzánk fordulók először alapos szemorvosi vizsgálaton esnek át, ezen eldől, hogy alkalmasak-e a mûtétre, majd minden kockázattal megismertetik őket szakorvosaink" – mondta Tóth Tamás.

Napszemüveg kell a mûtét után

A beavatkozás után fél évig csak UV-szûrős napszemüvegben léphet utcára a beteg, tilos a szolárium, és hetekig szemcseppeznie kell magát. A kft. szinte kizárólag a legújabb típusúnak számító Lasek mûtéteket vállal, ez 98 ezer forintba kerül szemenként.  Egy másik, a magyar piac második legnagyobb szereplőjének számító, évi kétezer mûtétet végző vállalkozás ugyanilyen feltételekkel vállalja az operációt. Itt ugyanakkor nem végeznek Lasek beavatkozást, 89 ezer forint egy PRK, és 145 ezer egy Lasik kezelés.

Ferincz István ügyvezető szerint a szakirodalom még nem bizonyította a Lasek hatását. Állítása szerint Nyugat-Európában a páciensek 70-90 százaléka a Lasik módszert választja. A beavatkozásra jelentkező évi ötezer ember negyven százaléka alkalmas a mûtétre ? tette hozzá az ügyvezető.


"A utóbbi években nagyon népszerû lett ez a mûtét, de mint minden beavatkozás, ez is kockázatokkal jár" – mondta lapunknak Salacz György, a Semmelweis Egyetem tanára, a SOTE II. számú Szemklinikájának vezetője. Szerinte az esetek öt-tíz százalékában nem sikerül elérni a kívánt fénytörést, vagy egy-két éven belül a fénytörési hiba részben visszatér. Nagyon ritkán a szaruhártya sem gyógyul megfelelően, emiatt a látás ködössé, párássá válhat – osztotta meg tapasztalatait a doktor.
Ez egyébként általában fél év alatt elmúlik, de előfordulhat, hogy örökké tart. A szövődményt általában a frissen mûtött beteg szemébe jutó erős UV-sugárzás okozza. "Megtörtént az is – mondta Salacz –, hogy évekkel a Lasik mûtét után megdörzsölte a szemét a páciens, és elmozdult az operációhoz kialakított lebeny, mert nem tapadt elég erősen vissza."

Akár vakságot is okozhat

Még ritkábban, mintegy ezer esetből egyszer a szaruhártya begyulladhat, fekélyesedhet. Ez akár a látás elvesztéséhez is vezethet; ilyenkor csak a szaruhártya-átültetés segíthet.
Salacz hangsúlyozta: a szaruhártya alkotórésze az úgynevezett Bowman-hártya, amiről egyelőre nem bizonyított, mi célt szolgál. Valószínûleg a szembe jutó UV-fényt is szûrheti. Ez a hártya a PRK és a Lasek mûtétekben véglegesen eltûnik. Salacz úgy véli, nem kizárt, hogy a hártya hiánya a mûtét után évtizedekkel szürkehályogot vagy retinakárosodást okozhat.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: komplikáció  műtét  orvos  szem 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!