Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Nem látom a táblát

Nem látom a táblátAz iskolaév kezdetén megszaporodnak a szemészeti rendelőkben a gyermekeikkel jelentkező szülők. Gyakran az iskolában derül ki, hogy valami gond van a gyermek szemével: nem látja a táblát, olvasási nehézségei vannak, sokat pislog, könnyezik, megfájdul a feje délutánra.  A kancsalság, tompalátás kezelése 6-7 éves korban már majdnem megkésettnek mondható.   A hat-hétéves kor a legutolsó időpont, amikor a kancsalság és annak következményei még eredményesen kezelhetők.

A gondos szülő már korábban észreveszi, ha a gyermek egyik vagy másik szeme középirányba húzódik, "beszalad", ami jobbára csak fáradtság vagy betegség idején észlelhető. A kancsalság legkisebb gyanúja esetén is keressük fel a szakrendelést, ahol kizárhatják a betegséget, ha pedig valóban kóros az állapot, akkor megkezdik a kezelést.

Sok szülő megrémül, ha azt hallja, hogy 7-8 dioptriás szemüveget kell hordania gyermekének, sőt, az egyik szemet takarni is szükséges felkeléstől lefekvésig. A magas dioptriaszám az évek folyamán biztosan csökkenni fog, a takarás általában néhány hónapig tart.

A kiskamaszkor jellemző szemészeti problémája a rövidlátás.

- Bár az egészséges szem nem romlik, de a szemhibákat előhozza a hosszabb tévézés, illetve a számítógépezés. A leggyakoribb probléma a rövidlátás, amit sokszor sem a szülő, sem a gyermek nem vesz észre. A rövidlátást megszüntetni nem lehet - mondja Dr. Hank Csilla szemorvos.

Az esetek nagyobb részében úgynevezett jóindulatú rövidlátásról van szó, ami a 3-4 dioptriát nem haladja meg, és nem jár szemfenéki elváltozással, mindazonáltal ez esetekben is fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

A rohamosan romló, sokszor már fiatalabb életkorban kezdődő, úgynevezett rosszindulatú rövidlátás szerencsére ritkább, de nehezen befolyásolható állapot. A szemgolyó hossznövekedését a látóhártya nem képes követni, ezért szemfenéki elváltozások alakulnak ki, és a teljes dioptriaszámú szemüveg viselése ellenére is romlik a látásélesség. Kemény kontaktlencse viselésétől és úgynevezett "megtámasztó" mûtéttől várható némi javulás. A szem összetérítését végző izmok gyengesége, kifáradása szemfájdalmat, könnyezést, fejfájást egyaránt okozhat. Speciális szemtorna, a munka és a pihenés megfelelő aránya hozhat javulást.

Nagyon fontos, hogy a tanuláshoz, íráshoz, olvasáshoz megteremtsük az optimális körülményeket. Válasszunk az asztal magasságához megfelelő széket, ne kelljen a gyereknek az asztalon hasalva, 10 cm-ről írnia, ezzel szemét túlfárasztania. A megvilágítás legyen egyenletes, ne vakítson, ne érje a szemet. Mindezekkel elősegíthetjük a meglévő panaszok csökkenését, illetve megakadályozhatjuk kialakulásukat.

A számítógépek monitorai előtt órákig játszani, internetezni nagy koncentrációt igényel. Általában 50 cm-ről vagy kevesebbről nézik a gyerekek a képernyőt, ez nagy erőfeszítés a szemnek. Több, különböző izmot mozgatunk meg, amikor közelre fókuszálunk. Más izmok (a két szemen összesen 12) a szemet fordítják jobbra-balra, föl-le, hogy egy pontra koncentráljanak, egyszerre mozogjanak, megfelelően koordináltak legyenek.

- Gyakran panaszkodnak a kiskorúak fejfájásra, homályos távollátásra, viszkető és égő szemekre, szemfáradtságra, vibrálásra, kettős látásra, valamint arra, hogy lassú az újrafókuszálás a papírról a képernyőre és fordítva. Az is előfordul, hogy nem látják tisztán a távoli dolgokat, ha sokáig nézték az ernyőt. A panaszok egyértelmûen a szem megerőltetését jelzik - tudtuk meg a szakembertől.

A képernyő fényereje mindig legyen háromszor, négyszer akkora, mint a környező fény. Ha lehet a szoba fényét csökkenteni, tegyük meg, de ne számítógépezzünk teljes sötétségben. A képernyő karakterei legyenek jelentősen világosabbak, vagy sötétebbek, mint a hátterük, legyen nagy a kontraszt, de ne annyira, hogy kápráztasson. Helyi világításhoz használjunk mozgatható asztali lámpát, mert az könnyen árnyékolható.


Monitorvakság

A képernyők előtt dolgozók védelmét célozza az 50/1999. sz egészségügyi minisztériumi rendelet, amely szerint a munkáltatóknak kötelező megszervezniük azon dolgozóik szemészeti szûrővizsgálatát, akik több mint napi 4 órát számítógép-monitor előtt dolgoznak. A vizsgálatot csak szakintézményben lehet elvégezni, tekintettel annak mûszerigényeire. A vizsgálatok elmaradása esetén a dolgozók későbbi szemészeti problémáinak anyagi vonzatait a munkáltatóknak kell viselniük.

2002. óta az ÁNTSZ folyamatosan vizsgálja a cégek munkavállalóit.
- Több tízezer céget kell ellnőriznünk, s megnyugtató eredményről számolhatok be. A munkavállalók tisztában vannak jogaikkal, ezért a képernyő előtt ülők megkövetelik a kétévente járó szemészeti szûrést munkaadóiktól - válaszolja érdeklődésünkre Dr.Raffay Mária, munkahigiénés és egészségügyi szakember. - Eddig egy esetben sem kellett büntetnünk.

A szûréskor feltárt szemhibára az orvos szemüveget írhat fel, ennek árát a munkaadó különböző mértékben köteles megtéríteni.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: gyermek  kancsal  lát  szemészet  tompalátás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!