Ma Áron napja van. Holnap Buda és Richárd napja lesz.
A+ A A-

Mi derülhet ki egy szemvizsgálatból?

Mi derülhet ki egy szemvizsgálatból?Ha figyelembe vesszük, hogy hányféle fajtája van a diabéteszes szembetegségeknek, és mennyi kezelési eljárást ismerünk, akkor a klinikai szűrések, és a különféle javaslatok sokat segíthetnek. A következőkben szó lesz arról, hogy egy vizsgálat során, mit kell megkérdezni, és hogyan is kéne történnie egy alapos vizsgálatnak.

Minden vizsgálat elején az orvosnak meg kell tudnia, hogy mi a beteg kórképe. Gyakran kérdezik, hogy mi értelme van annak, hogy egy sima szemvizsgálatnál az embernek el kell mondania a teljes kórképét. Erre mindig az az egyszerű válasz, hogy a szem minden más szervvel összeköttetésben van (vér-, és idegrendszer), ezáltal, nagyon sok mindenre utalhat a szem romlása.

Cukorbetegek vizsgálata során meg kéne az orvosnak kérdezni arról, hogy mióta cukorbeteg, milyen gyógyszert szed a betegségére, esetleg milyen más gyógyszereket szed, tudnia kéne, hogy volt-e valami komplikáció a betegséggel kapcsolatban (vaszkuláris, idegi, vese), valamint tudnia kell, hogy milyen értékeket mért otthon a beteg (triglicerid-, koleszterin-, vércukorszint).

Ezekből az információkból az orvos sok mindent leszűrhet, és nagyon nagy segítség számára. A beteg felelőssége (és ez nagyon fontos!), hogy tudja a megfelelő válaszokat az előző kérdésekre.

A kérdések után következik a szemvizsgálat

Le kell olvasni a betegnek, hogy mi áll a megadott táblán, különféle lencsékkel. Ez nem egy teszt, ahol meg kell felelni. Nem szabad izgulni, el kell mondani őszintén, ha valamit nem látunk jól.

Ezek után az orvos már fel tudja mérni, hogy mi lehet a páciens betegsége (hályog, retinopátia, keratopátia, csakhogy hármat említsünk a sok közül hirtelen). A sztereopszis-teszt megmutatja, hogy a két szem megfelelően funkcionál-e együtt. A színtévesztés vizsgálata is nagyon fontos lehet - ezt tanulmányok is alátámasztják -, hogy a diabéteszesek közül többen színtévesztők, mint egészséges társaik. A rövidlátással van kapcsolatban a sárga-kék színek tévesztése (SWAP).

A beteg pupillareakcióit is vizsgálják, úgy, hogy a szemébe világítanak, innen következtetnek az orvosok az agy, és az idegrendszer működésére.

Talán a vizsgálatok végén egyesek elfelejtik javasolni a betegnek, hogy ő is képezheti a szemét és javíthatja látását, ha különféle szemizom tornákat végez.

Dr. Paul Chous cikke alapján

 

Kapcsolódó kifejezések: cukorbeteg  diabétesz  szem  vizsgálat 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!