Ma Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
A+ A A-

Fülzsír-bajok

Tartalomjegyzék

Hetitéma: fülzsír-bajokA fül a hallás és az egyensúlyozás szerve, melyet három különböző méretű üreg alkot: a külső-, a közép-, és a belsőfül. A hallás az egyik legfontosabb érzékelési lehetőségünk. A hang rendszerint levegőrezgések útján éri el a fület. A hallójáraton át bejutva mozgásba hozza a dobhártyát.

A dobhártya rezgéseit a hallócsontocskák: az üllő, a kalapács és a kengyel adják tovább a belsőfülben lévő csigának.
A csigában a mechanikai inger, a rezgés ingerületet vált ki, amit a hallóideg majd az agyon belüli hallópályák a nagyagykéreg megfelelő központjáig vezetnek.

A hangot ekkor halljuk meg, majd további bonyolult agyi kapcsolatokon keresztül felfogjuk és értelmezzük. A koponyacsontokat ért hangrezgések közvetlenül is áttevődnek a belsőfülre, és ugyanúgy kiválthatják az idegi ingerületet, mint a légvezetés útján bejutott hangok.

A fül külső kétharmada porcos vázzal bír, mely teljesen nem öleli körül. Ezen a részen találhatóak a cerumen (fülzsír) termelő, módosult faggyúmirigyek. A cerumen szerepe igen jelentős: savas kémhatásával baktérium-, gomba- és vírusölő hatású; rovarriasztó szerepe van, valamint az igen érzékeny bőrt bevonva védi azt a kiszáradástól és a kívülről bejutó nedvesség áztató hatásától.

A hallójárat természetes elzáródásai

A külső hallójárat leggyakoribb betegsége a fülzsírdugulás. A fülzsírképződés normális jelenség, a hallójárat ezt öntisztulás révén kifelé üríti. A gyakori dugulás oka néha a túlzott piszkálás – olvasható az Informed oldalán.

Lehet a hallójáratban veleszületett elzáródás, amely – mint a fülkagyló fejlődési rendellenességeinél írtuk – lehet komplex. Piszkálástól a hallójárat könnyen sérülhet és erősen tud vérezni anélkül, hogy a sérülés komoly bajt okozott volna. Ilyenkor tegyünk bele tiszta vattát és nézessük meg az orvossal. Fertőtlenítő, esetleg antibiotikus kenőcs tehető a vattára, de soha ne kerüljön bele sebbenzin. A benzin a fülben erős fájdalmat okoz.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!