Ma Domonkos és Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
A+ A A-

Éleslátás hagyományos és alternatív eszközökkel

Tartalomjegyzék

Éleslátás hagyományos és alternatív eszközökkelA szembetegségek következtében megváltozhat a látás, a szemgolyó megjelenése illetve érzékelése. A szemtünetek rendszerint a szem betegségei miatt jelennek meg, időnként azonban más – különösen az agyban zajló – kórfolyamatot is jelezhetnek. A szemtünetek néha több szervrendszert érintő betegség részeként fejlődnek ki.

Szemtünetet észlelő beteget meg kell vizsgálnia orvosnak. Mivel számos szembetegség nem, vagy alig okoz tünetet a korai szakaszban, ezért szemész (a szembetegségek felismerésére, gyógyszeres és sebészi kezelésére szakosodott orvos) vagy optometrista (fénytörési hibák korrigálását végző nem orvos végzettségű szakember) által végzett rendszeres ellenőrzés szükséges (egy illetve kétévenként vagy ennél is gyakrabban, ha bármilyen eltérést találtak).

A látászavarral küzdő beteg elmondja, pontosan hol és mióta érzi a tüneteket, majd az orvos megvizsgálja a szemet, annak környezetét és lehetőség szerint a test többi részét, a feltételezett kóroktól függően.

A cikk a reklám után folytatódik

Tudta? A látás...

A vizuális információ feldolgozása a szemben kezdődik. A szem hátsó részén található a retina, ahol a fény idegi jellé alakul, és a feldolgozás első lépései is megtörténnek. A fényt a fotoreceptorok (csapok és pálcikák) alakítják át idegi jellé, melyet a gyűjtősejtek kezdenek feldolgozni. Utolsó fázisként a ganglionsejtek gyűjtik össze az információt, melyet a vakfolton keresztül juttatnak ki a szemből a talamusz felé.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!