Ma Domonkos és Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
A+ A A-

Magyar kutatók új találmánya: siketeknek tolmácskesztyű

tolmácskesztyűA siketek jelnyelvét alakítja át beszéddé.

Az MTA SZTAKI és az Euronet Zrt. kutatói által kifejlesztett tolmácskesztyű a siketek jelnyelvét alakítja át beszéddé – írta a nol.hu. A kesztyűn lévő érzékelők a kéz mozgását figyelik, amit egy szoftver alakít át jelnyelvvé.

Az adatokat - bluetooth segítségével – átviszik a felhasználó okostelefonjára, mely a jeleket betűkre fordítja, azokat mondatokká alakítja, és végül egy másik – a legújabb mobilokba már beépített – program a szöveget hangosan felolvassa a szemben álló embernek.

A kesztyű segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek az általuk ismert és mindennap használt jelnyelven kommunikálhatnak ép embertársaikkal, akik a jelelt szöveget automatikusan felolvasva hallják. A prototípus két éves fejlesztés eredménye, azt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatta. Mátételki Péter, a projekt MTA SZTAKI-beli felelőse a nol.hu-nak elmondta, volt már néhány ilyen irányú próbálkozás a világban, de használható eszközt eddig sehol nem sikerült készíteni, mivel a szenzortechnika nem volt még elég fejlett, hogy megfelelő szoftvert lehessen hozzá konstruálni. Itt egy videó a működéséről:

hvg.hu

Kapcsolódó kifejezések: jelnyelv  magyar kutatók  siketek  tolmácskesztyű 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!