Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

A zöldhályog kockázati tényezői

glaucoma 6829429A külső hőmérséklet, a napsugárzás és a nem segítheti elő a zöldhályog (orvosi szóval: glaukóma) kialakulását – olvasható az Ophthalmology 2012. januári számában.

Dr. Louis Pasquale és a Massachusettsi Szemészeti és Fülészeti Központ (Harvard Egyetem) munkatársai újabb részleteket adtak a zöldhályog kockázati köréhez. A másodlagos nyíltzugú glaukóma kialakulásához hozzájárul az exfoliatív szindrómának nevezett állapot, ami megnöveli a szürke hályog kialakulásának kockázatát, valamint a műtéti szövődmények esélyét is. A kortól és nemtől való függés mellett az sem mindegy, valaki hol él.

A vizsgálat 78.955 nőre, és 41.191 férfira terjedt ki, akik egy professzionális egészségügyi adatbázisban szerepeltek. Az utánkövetési időszak mintegy 20 évet ölelt fel, és a vizsgálat a lakhely földrajzi viszonyai és az exfoliatív szindróma közötti összefüggéseket célozta. A tanulmány kapcsolatot talált a glaukóma és családi betegtörténet, illetve az életkor között. További vizsgált tényező volt a nem, a szemszín és a származás.

A cikk a reklám után folytatódik

Az Egyesült Államok középső, és déli részén élőknél 47, illetve 75 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának kockázata az északiakhoz képest. Az élettér 15 éves korban való lokalizációja volt a legerősebb tényező, míg a jelenlegi helyszín a következő. A nőknél magasabb a zöldhályog kockázata, de ennek pontos okát nem sikerült feltárni, például, hogy az az eltérő anatómiai viszonyokban, vagy környezeti tényezőkben keresendő-e.

Emellett a pozitív családi betegtörténet kétszeresre növeli a kockázatot. A fehérbőrűek körében sem a skandináv, sem a dél-európai származás nem bizonyult kockázatnövelő tényezőnek, vagyis a skandináv országokban tapasztalható magasabb előfordulás inkább környezeti tényezőknek tudható be. Mindenesetre ennek megerősítése további vizsgálatokat igényel. Ugyanakkor a szemszín nem bizonyult kockázati faktornak.

Kapcsolódó kifejezések: exfoliatív szindróma  glaucoma  glaukóma  zöldhályog 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!