Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Gyulladást, akár vakságot is okozhatnak a színes kontaktlencsék

Yellow-Contact-LensesBár a színes, mintás, úgynevezett kozmetikai kontaktlencsék egyre divatosabbak, súlyos szemfertőzést okozhatnak, ha a lencséket nem szaküzletben vásárolják, vagy nem megfelelően használják.

Egyre nagyobb divat a fiatal britek körében az olyan színes vagy mintás kontaktlencsék viselése, melyeket Lady Gaga, Marilyn Manson használnak a videóklipjjeikben, vagy éppen amilyeneket a szexi vámpírok viselnek az Alkonyat című filmben.

A szakértők azonban aggasztónak tartják a divathóbortot, mivel amellett, hogy a fiatalok gyakran nem ellenőrzött szaküzletben vásárolják a lencséket, előszeretettel adják kölcsön is egymásnak. A lencsék helytelen használata pedig komoly problémákhoz vezethet, mint például fertőzések, gyulladások kialakulásához, vagy éppen fekélyek megjelenéséhez a szaruhártyán. Szélsőséges esetben így akár a látás elvesztését is okozhatják.

A cikk a reklám után folytatódik

Bár az ilyen színes, kozmetikai lencsék forgalmazását is szigorú előírások szabályozzák Angliában, sok esetben előfordul, hogy a fodrászatokban vagy kozmetikai szalonokban illegálisan értékesítik, ahol a fiatalok persze gondolkodás nélkül megveszik. „A vásárlóknak nyomatékosan javaslom, hogy csak legálisan árult, és szakmailag ellenőrzött üzletben vásároljanak kontaktlencséket, és csak a használati utasításnak megfelelően viseljék, illetve kezeljék. Mindezek elmulasztása komoly szemproblémákat okozhat” – magyarázta Jane Evison, brit szakértő.

Kapcsolódó kifejezések: kozmetikai kontaktlencse  színes kontaktlencse 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!