Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Új gyógymód zöldhályog ellen

Új gyógymód zöldhályog ellenTudósok egy új, ultrahangos eljárás segítségével két perc alatt képesek megállítani a glaukómát, azaz a zöldhályogot, melynek egyik oka a szemgolyó fokozott belső nyomása, és csak Angliában nagyjából 600.000 embert érint. Ez az erős nyomás idővel károsíthatja a látóidegeket, ezáltal az éleslátás elvesztéséhez vagy akár vaksághoz is vezethet.

Új gyógymód zöldhályog ellenJelenleg az enyhe vagy középsúlyos zöldhályoggal küzdőket szemcseppekkel kezelik, amely kis mértékben képes csökkenteni a nyomást, a komolyabb esetekben azonban műtétre van szükség, amely során akadálytalanítják azokat a vékony csatornákat, amelyek normál esetben elvezetik a szemfolyadékot, az úgynevezett csarnokvizet.

Francia tudósok azonban most egy új módszerrel álltak elő, amely során ultrahang segítségével felforrósítják és elpusztítják azokat a sejteket, amelyek a túl sok csarnokvizet termelik. Philippe Denis professzor, aki Lyonban dolgozik szemészként, így összegezte a műtét lényegét: „Elzárjuk a csapot és ezáltal megszüntetjük a nyomást a szemben.”

A cikk a reklám után folytatódik

Fabrice Romano, az EyeTechCare vezérigazgatója elmondta, hogy az eljárás teljesen biztonságos és fájdalommentes, továbbá sokkal megbízhatóbb és gyorsabb is, mint a hagyományos vagy a lézeres műtétek, mivel akár két percnél rövidebb idő alatt is elvégezhető. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a többi kezeléshez hasonlóan, ez is arra alkalmas leginkább, hogy megállítsa a zöldhályog okozta károsodást, nem pedig arra, hogy visszafordítsa azt.

Eddig kísérleti jelleggel húsz emberen végezték el a műtétet, amely várhatóan a jövő év során már bárki számára elérhető lesz Angliában.

Kapcsolódó kifejezések: glaucoma  zöldhályog 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!