Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A+ A A-

Egyre több 50 év alatti embert érint a szürke hályog

Egyre több 50 év alatti embert érint a szürke hályogHomályos látás, kifakult színek és gyengébb éjszakai látás. A legtöbb szemüveges ember számára mindez annak a jele, hogy ideje erősebb szemüveget venni. Viszont sok ezer középkorú, amúgy egészséges ember számára a fenti tünetek a szürke hályog előjelei lehetnek.

A szürke hályog a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti

Az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, a retinára, így homályos látás alakul ki.

Az utóbbi időben meglepő módon megemelkedett a szürke hályoggal kezelt páciensek száma. Húsz évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, ha valakinél 60 éves kor alatt szürke hályogot diagnosztizáltak, viszont csak az elmúlt nyolc hónap során négy 40 év körüli páciens fordult hozzánk szürke hályoggal – mondta Shafiq Rehman, a Yorkshire-i Szemklinika sebésze.

A cikk a reklám után folytatódik

Az egyre fiatalabb korban jelentkező szürke hályog (katarakta) betegségre az egyik lehetséges magyarázat, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek a szemük egészségére, és gyakrabban járnak szemészhez, ahol idejében diagnosztizálják a problémát, mondta Larry Benjamin, a Stoke Mandeville Kórház szemsebésze. Shafiq Rehman szerint sokan éveken keresztül élnek meggyengült látással szürke hályogból kifolyólag, de nem törődnek a problémával, és nem kezeltetik szakorvossal. A szürke hályog azonban idővel egyre jobban elterjed, és végül az életminőség komoly romlásához vezet.

Néhány esetben nagyon nehéz diagnosztizálni a szürke hályogot, mert a szürke folt épp a szemlencse magjának közepén található. A műtétet rendszerint helyi érzéstelenítéssel végzik. Az injekciót a szemgolyó közvetlen közelébe, vagy mögé adják. Ez nemcsak érzéstelenít, hanem a szemmozgató izmokat is lebénítja. A 40 perces műtét során egy apró szondát juttatnak a szemlencsét körülvevő kapszulába, ahol magas frekvenciájú hanghullámokat kibocsájtva lebontja a homályos látást okozó fehérjét.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: cataracta  homályos látás  katarakta  szürke hályog 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!