Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

A fülzúgás gyógyítható?

tinnitus-remediesPatkányokon végezték el a kutatók azokat a kísérleteket, amelyek során bebizonyosodott, hogy a tinnitusz, vagyis a kóros fülzúgás gyógyítható.

Fülzúgás: eddig nem volt hatékony gyógymód

Az eredmények azért is fontosak, mert eddig nem létezett hatékony gyógymód a betegségre, ami akár halláskárosodást is okozhat. A kísérlet során a tudósok a vagus nevű ideget stimulálták, miközben különféle hangokat játszottak le az állatoknak hosszabb időn keresztül.

A cél az volt, hogy minél több neuront sikerüljön a fülzúgás (tinnitusz) frekvenciájától eltérő frekvenciára hangolni – írja a Nature. A betegség egyébként eddig gyógyíthatatlan volt: a terápiák során azt próbálták megtanítani a betegeknek, hogy milyen módszerekkel tudják figyelmen kívül hagyni a nem kívánatos zúgást.

A cikk a reklám után folytatódik

A vagus ideg egy nagy ideg, ami a fejből és a nyakból fut le egészen a hasig. Ha stimulálják, olyan vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek segítenek az agyi folyamatok megváltoztatásában. Az ideg stimulálásával gyakran gyógyítanak depressziós és epilepsziás embereket is.

A patkányok esetében a stimuláció és a különböző hangok lejátszása hatékonynak bizonyultak: a tinnitusz ugyanis megszűnt. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy azok a módszerek, amelyek az állatkísérletek során működőképesnek bizonyulnak, az embereknél néha hatástalanok maradnak.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fülzúgás  tinnitusz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!