Ma Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
A+ A A-

Nem feltétlenül kell antibiotikum a középfülgyulladásra

antibiotics-lamentables-flickrA Ben-Gurion Egyetem kutatói szerint, számos akut középfülgyulladásban szenvedő gyermek számára az azonnali antibiotikumos kezelés helyett a megfelelő eljárás inkább a figyelmes várakozás lenne, amit a szakirodalom „watchful waiting” néven ismer.

Jelenleg a figyelmes várakozás módszerét az olyan hat hónapon felüli gyerekek esetében javasolják, akik enyhe vagy közepes tünetekkel rendelkeznek, vagy bizonytalan a diagnózisuk. A kutatók szerint ez a módszer fontos szerepet játszhatna abban a folyamatban, amely során megakadályozhatnák a kezeléseknek ellenálló baktériumok kifejlődését.

Rezisztenciaveszély

Bár az antibiotikumok a legtöbb középfülgyulladást okozó baktériumot kiirtják, az a néhány, amely túléli a kezelést, rezisztenssé válik” – számolt be róla Dr. Eugene Leibovitz, aki a Soroka Egyetem Orvosi Központjának Fertőző Gyerekosztályán dolgozik és a tanulmány egyik fő szerzője.

A beszámoló arra is kitért, hogy amióta bevezettek egy vakcinát a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium hét szerotípusa ellen, az ezen baktériumok által okozott akut középfülgyulladások száma érezhetően lecsökkent.

A cikk a reklám után folytatódik

Ugyanakkor azok a középfülgyulladások, amelyeket nem a fenti baktériumok valamelyike okoz, gyakoriabbak lettek. Nemrég került bemutatásra azonban egy új oltóanyag, amely már a Streptococcus pneumoniae tizenhárom szerotípusa ellen hatásos.

„A megfelelő antibiotikumos kezelés és az oltóanyagra rezisztens baktériumok továbbra is gondot okoznak a középfülgyulladásban szenvedő gyerekek kezelése során, de az antibiotikumok megfelelő használatával, a még nem súlyos esetekben pedig a figyelmes várakozás módszerének alkalmazásával remélhetőleg sikerül elriasztanunk a többi kezelésnek ellenálló baktériumtörzset” – fejtette ki Leibovitz.

A tanulmány az Expert Review of Anti-infective Therapy című tudományos lapban jelent meg.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!