Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Vanda és Paula napja van. Holnap Angelika napja lesz.
A+ A A-

Beleink tisztasága - kulcs az egészséghez

Tartalomjegyzék

beleink tisztasagaEgyre több krónikus betegség üti fel a fejét, melyek létrejöttében nagy a szerepe van az emésztési és anyagcsere zavaroknak, ezek pedig súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak. Ezek a problémák azonban megelőzhetők, ha figyelünk a beleink tisztaságára és szükség esetén béltisztítást végzünk.

Többféle módszer közül választhatunk, ha a béltisztítás mellett döntünk. Sok készítményt gyártottak már, mellyel elérhetjük a kívánt célt. Tulajdonképpen kétféle kategóriába sorolhatjuk ezeket a termékeket. Az egyikben azok a gyógynövények vannak, amelyek serkentik az anyagcserét és így járulnak hozzá a béltisztítás folyamatához és a méregtelenítéshez. Ilyen növények a narancs, a borsmenta, a pitypang és a csalán is. A másik kategóriába azok a rostkiegészítők tartoznak, melyek a bőséges folyadék bevitellel a bélfalat megszabadítják a lerakódott méreganyagokat.

Béltisztító kezelések

Forrás: kórházak.hu

Léteznek különböző kezelések is, melyekkel ki lehet tisztítani a beleket, az egyik ilyen a hidroterápia. Ez alatt a béltisztítási folyamat alatt átöblítik a bélrendszert hideg-meleg vízzel felváltva. A kezelés alatt a belek falára lerakódott bélsár fellazul, és távozik. Az eljárás után gyógynövénykivonatot, vagy emésztésjavító enzimeket is juttathatnak a bélbe, mellyel segítenek a bélflóra regenerálódásában.

Természetesen oda kell figyelni az étkezésre is, a rostban gazdag élelmiszereket, a húst és a tejtermékeket is mellőzni kell a béltisztítás alatt. A kúra igen jó hatással van a szervezetre, azon kívül, hogy méregtelenít, javítja az immunrendszer ellenálló képességét is. A tápanyagok könnyebben felszívódnak, a bőrt hidratálja, amitől sokkal szebbé válik.

Hippokratész is úgy vélte, hogy a halál a belekben kezdődik, tehát már egészen régóta tudják az emberek, hogy a béltisztítás nagyon fontos ahhoz, hogy a szervezetet egészségesen tartsuk. Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy immunrendszerünk 70 százalékát a bélflóra adja, melyben nagy károkat okoz a helytelen táplálkozás, az idegeskedés és az antibiotikumok is. A károsodás abban nyilvánul meg, hogy a bélflóra természetes egyensúlya felborul, ami ahhoz vezet, hogy a szövetekbe kevesebb oxigén jut el, így nem lesznek képesek a méreganyagokat kiválasztani. A folyamat odáig fajulhat, hogy a szervezet önmagát kezdi el mérgezni, ami sokféle betegség kialakulásához vezethet, mint például gyulladások, fertőzések, de akár magas vérnyomást is okozhat.

A béltisztítást szinte minden orvos hasznosnak és szükségesnek is ítéli meg. Az egyetlen, ami miatt aggodalommal lépnek fel, az a túlzásba vitt méregtelenítés, ami egyes esetekben éppen olyan ártalmas lehet, mintha elhanyagolnánk a beleink állapotát. Tehát mindenki tartsa a szeme előtt azt, hogy minden tevékenységet csak mértékkel szabad végezni, ha nem akarunk kárt okozni magunknak.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!