Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
A+ A A-

Epekő - hogyan ismerjuk fel, hogyan előzzük meg?

Tartalomjegyzék

Epekő - hogyan ismerjuk fel, hogyan előzzük meg?A legtöbb epekő sok éven keresztül, vagy mindvégig tünetmentes marad, főleg, ha nem távozik az epehólyagból.

Jellemző módon az epekövek az epehólyagból az epevezetékekbe kerülnek. Ha kicsik, ezeken tünetmentesen áthaladhatnak, és eljuthatnak a vékonybélbe, vagy az epevezetékekben maradhatnak, anélkül, hogy elzárnák az epe áramlását, vagy tüneteket okoznának. Az elzáródáshoz vezető kövek azonban fájdalommal, hányingerrel, hányással járnak.

Az elzáródás lehetővé teszi a baktériumok elszaporodását, és hamar fertőzést idéz elő az epevezetékekben, esetenként pedig tályog (gennyel telt fertőzött üreg) jön létre. Ha kialakul a fertőzés, az lázzal, hidegrázással és sárgasággal (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződésével) járhat. Időnként a bakteriális epeúti gyulladásnak nevezett életveszélyes fertőzés fejlődik ki. A bakteriális epeúti gyulladásban a baktériumok a véráramba juthatnak, és másutt okozva fertőzést a szervezeten belül növelik a halál kockázatát.

A cikk a reklám után folytatódik

Azok a kövek, melyek elzárják az epehólyag kimenetét vagy az epehólyag-vezetéket (az epehólyagot a közös epevezetékkel összekötő vezetéket), egyenletes fájdalmat (epegörcsöt, epekólikát) okoznak a has felső részében, rendszerint a jobb oldalon a bordák alatt. Ez a fájdalom fokozatosan erősödik, fél-12 óráig is tarthat, majd elmúlik. A tartós elzáródás az epehólyag gyulladását váltja ki (amit akut epehólyag-gyulladásnak hívnak ). A fájdalom nem szűnik, és a jobb lapockába sugározhat. A betegnek láza is lehet.

A kövek a hasnyálmirigy-vezetéket (a hasnyálmirigyet a közös epevezetékkel összekötő vezetéket) is elzárhatják, így a fájdalom mellett hasnyálmirigy-gyulladást (pankreatitiszt) is okozhatnak.

Ritkán a nagy epekövek fokozatosan kimarják az epehólyag falát, és bejutnak a vékonybélbe. A vékonybélbe jutó epekő vékonybél-elzáródást okozhat, amit epekő-ileusznak hívnak. Ez az állapot idősekben fordul elő gyakrabban.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!