Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

Hét szokás, ami - meglepő módon - gyomorégést okozhat

Hét szokás, ami - meglepő módon - gyomorégést okozhatA gyomorégés mindenki számára ismerős érzés: általában reggel jelentkezik, és olyan napok után fordul elő, amikor alaposan teletömtük magunkat finom falatokkal. Az orvosok szerint azonban nem csak a csípős, fűszeres ételek okozhatnak kellemetlen tüneteket - van jónéhány olyan ok is, amelyekre nem is gondolnánk.

Az egyik ezek közül a dohányzás, amelyről sokan nem is gondolják, hogy hozzájárulhat a gyomorégés kialakulásához. A füstölés ugyanis jelentősen megnöveli az esélyét annak, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön, így akár reflux is kialakulhat. Hasonló tüneteket okozhatnak ugyanakkor a nem szteroidos gyógyszerek, mint például az ibuprofen, valamint a halolaj kapszulák szedése is.

A stressz szintén kiváltó oka lehet a kellemetlen tüneteknek, mivel az idegeskedés miatt a gyomrunk több savat termel. Emellett – bármennyire hihetetlen is – a borsmenta is hozzájárulhat a gyomorfájdalmakhoz. Annak ellenére ugyanis, hogy a nyugtalan gyomor lecsillapítására használják, gyakran okoz égő érzést. Így ha fájdalmaink vannak, érdemes kerülni a borsmenta teát, cukorkát és kapszulákat.

A cikk a reklám után folytatódik

A gyomorégés kiváltó oka lehet még a jelentős túlsúly is – ennek okai azonban egyelőre nem tisztázottak. A jelenségben valószínűleg szerepet játszhatnak a zsírsejtekkel szoros kapcsolatban álló és a szervezetben megtelepedő káros vegyületek is. Az utolsó ok pedig olyasmi, amelyet nem lehet megelőzni vagy elkerülni: sokak ugyanis genetikailag hajlamosak a gyomorégésre.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: gyomorégés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!