Ma Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
A+ A A-

Ne vedd félvállról: a hepatitisz tünetei

Ne vedd félvállról: a hepatitisz tüneteiA hepatitisz a  máj bármilyen okból bekövetkező gyulladásos megbetegedése.  Legtöbbször vírusfertőzés okozza, azon belül is leggyakrabban az A, B, C, D és E megjelölésű vírusok. Egyéb okok: más vírusfertőzések, baktériumok, paraziták, gyógyszerek, alkohol.

A hepatitisznek létezik heveny és idült formája is. A heveny vírusos májgyulladást az öt hepatitiszvírus egyike által okozott fertőzés váltja ki. Az esetek többségében a gyulladás tünetei hirtelen jelentkeznek: elesettség, étvágytalanság, hányinger, hányás, láz, néha ízületi fájdalom, csalánkiütés, undorodás a zsírtól, hústól, alkoholtól, nikotintól. A betegség második szakaszában kialakul a sárgaság - a bőr és a szemek pirosassárgára színeződnek - és a vizelet sötét színű lesz. A tünetek többsége ekkorra jellemzően megszűnik.

Hepatitis: általában 4-8 hét alatt lezajlik a betegség

Az idült hepatitisz a máj legkevesebb hat hónapig tartó gyulladása. Gyakran sárgaság nélkül zajlik le és évekig fennállhat. Rendszerint enyhe lefolyású és tünetmentes. Az A és E vírus nem okoz idült májgyulladást, a C vírus okozta heveny májgyulladások kb. háromnegyede idültté válik, a B és a D vírus okozhat idült májgyulladást. Gyakran okozzák a betegséget bizonyos gyógyszerek is, ami azok elhagyása után magától gyógyul. Ha nem mutatható ki nyilvánvaló ok, akkor valószínűleg autoimmun eredetű hepatitisz áll a háttérben.

Milyen tüneteket észlelünk?

A heveny májgyulladás kezdeti tünetei a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz, ízületi fájdalom, valamint bőrkiütés is.

A tünetek influenzához, gyomorrontáshoz hasonlítanak. Jellegzetes panasz, hogy a beteg megundorodik valamelyik kedvelt ételétől, a dohányosok undorodnak a cigarettától. Ezek a bevezető tünetek el is maradhatnak és a betegség sárgasággal kezdődhet.

A sárgaság, sötétebb vizelet, világosabb széklet és bőrviszketés megjelenésekor a kellemetlen bevezető tünetek javulnak. Az étvágy javul, de az emésztés, a tápanyagok feldolgozása még nem állt helyre, a beteg több kilót fogyhat.

A sárgaság elmúltával a lábadozás hosszabb-rövidebb időszaka következik: fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, kisebb emésztési zavarok, valamint terheléskor és görnyedő testhelyzetben májtáji fájdalom jelentkezhetnek.

Milyen eltéréseket talál az orvos?

Az orvosi vizsgálat nagyobb, érzékeny májat talál, a laboratóriumi leletekből kiemelendő a májfunkciós próbák (májenzimek) nagymértékű emelkedése. A leletek és a tünetek értékelésével a májgyulladás diagnózisa gyorsan felállítható. Az ok már nehezebben deríthető ki: több, gyakran ismételt vérvizsgálatra van szükség. A pontos diagnózis felállítása napokat, sőt heteket is igénybe vehet. 

A kórok tisztázása végett az orvos számos kérdést tesz fel (környezetről, gyógyszerszedésről,  stb.), melyek között intim természetűek is lehetnek (szexuális kapcsolatok, alkoholfogyasztás, droghasználat).

A cikk a reklám után folytatódik

 

Milyen kezelésre van szükség?

Nincs olyan speciális gyógyszer, amely a májgyulladás lefolyását siettetné, azonban bizonyos általános javaslatok betartása jótékony hatású.

A betegség heveny szakaszában fontos az ágynyugalom, amely azt jelenti, hogy az étkezéseken, tisztálkodáson, szükségleten túl a beteg vízszintesen tartózkodjon az ágyában. Bizonyított, hogy a máj vérellátása fekvéskor növekszik. A betegség kezdeti, legsúlyosabb szakaszában a kórházi ellátás biztosítja a szakszerű ápolást és a szükséges állandó ellenőrzést.

A kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt. Ismét rosszabbodhat a beteg állapota, ha túl korán tér vissza eredeti életmódjához. A lábadozás időszakában regenerálódik a máj, a beteg visszahízza a heveny szakaszban elvesztett kilókat. A folyamatot fizikai kímélettel (pl. aktív sportolás szüneteltetése), tápláló, vegyes étrenddel, alkohol és más mérgező anyagok kerülésével segíthetjük.

Különleges diéta tartásának nincs értelme, vitamindús, könnyű, vegyes étrend segíti a felépülést. A fűszeres ételek nem ártalmasak, sőt az emésztést és felszívódást javítják. A heveny szakaszban a hányinger, étvágytalanság  idején az evést nem szabad erőltetni, csak a megfelelő folyadékellátásról kell gondoskodni. Ha a sárgaság elhúzódó, vagy nagyobb súlyvesztéskor kiegészítő vitaminok szedése ajánlott. 

Az alkohol direkt májméreg, így fogyasztása a betegség teljes időszakában szigorúan tilos!

Ne terheljük a májat nem feltétlenül fontos gyógyszerekkel!

Például a fogamzásgátló szedését csak a májfunkciók rendeződése után folytassuk. Az altatók, nyugtatók lebomlása lassul, a szokásos adagoknál is túladagolás fordulhat elő. A gyógyszerek nagy része a májban bomlik; májkárosodáskor lebomlásuk lassul, így mellékhatásaik erősödhetnek. Ez a vény nélkül kapható gyógyszerek nagy részére is igaz. Probléma esetén kérdezzük meg a kezelőorvost!

Milyen a heveny májgyulladás kimenetele?

A kiváltó októl és a beteg szervezetének reakciójától függően lehet enyhe lefolyású, amely pár hét alatt rendeződik, de átalakulhat idült folyamattá, amely végül a máj zsugorodásához vezet, és sajnos végződhet (IGEN RITKÁN) halállal is pár napon belül.

A visszaesés lehetősége, az idült májgyulladás kialakulásának megelőzése, időben történő felismerése és kezelése miatt nagyon fontos a beteg utógondozása.

Magyarországi helyzet

Magyarországon  évente majdnem százan fertőződnek hepatitis B vírussal, és minden évben többen meg is halnak a betegség következtében. A hepatitis B ellen már 1999 óta kötelezően oltják a 14 éves fiatalokat, továbbá az egészségügyi dolgozókat évtizedek óta védőoltásban részesítik, de a lakosság többsége még oltatlan, azaz fogékony a hepatitis B vírusra.

A hepatitis vírusok közül a hepatitis B jelenti a legnagyobb problémát a világon, hiszen a 10. vezető haláloknak számít. A népesség az  AIDS-től retteg, pedig a hepatitis B vírus 10-100 fertőzőbb, mint a HIV (AIDS kórokozója). Magyarországon a hepatitis B vírus tízszer gyakrabban fordul elő, mint a HIV. A legnagyobb különbség a két betegség között ma az, hogy a hepatitis B vírus védőoltással megelőzhető (lenne).

A kötelező oltásnak köszönhetően száz alatti számra csökkent az évenkénti hepatitis B fertőződések száma Magyarországon!

A hepatitis B betegség megelőzésének fontosságát felismerve, itthon már 1999 óta kötelezően oltják hepatitis B ellen a 14 éves korosztályt. Emiatt a 14-24 évesek több, mint 95%-ban védettek a kórokozó ellen, ugyanakkor a legnagyobb veszélynek kitett 25-50 év közötti lakosság többsége védtelen a veszélyes betegséggel szemben. Magyarországon 2007-ben több mint 300 heveny vírusos májgyulladást regisztráltak, amelyek közül - a 14 évesek kötelező oltásának köszönhetően - csak 81 volt hepatitis B vírussal fertőzött és ebből hárman vesztették életüket.

A fertőzöttek 60%-a a 25-50 éves korosztályból került ki, 43%-uk Budapesten és környékén él. A vérátömlesztések során 1985 óta szűrik hepatitis B-re a vérkészítményeket, de korábban előfordulhattak fertőzések. A WHO szerint Magyarországon a megelőzhető halálokok között a májzsugor közvetlenül a szív- és érrendszeri megbetegedések után áll, 8%-os részesedéssel. Hazánkban évente 6-8000 ember hal meg májzsugorban, mely döntően a hepatitis fertőzések valamint az alkoholos májkárosodás következménye (Magyar Májkutatási Társaság, 2006.).

A fertőzöttek többsége ugyanakkor panasz és tünetmentes: csak laboratóriumi vizsgálatokkal tisztázható a vírushordozás. Bennük lappangva súlyosbodhat a betegség, és előfordulhat, hogy csak a májrák kialakulása hívja fel a figyelmet a fertőzésre. Ugyanakkor ezen emberek többsége fertőzőképes ezen hosszú lappangás idején, azaz oltatlan embereknek átadhatják a kórokozó vírust. (wikipedia)

Kapcsolódó kifejezések: hepatitisz  májgyulladás  tünetek 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!