Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

Vastagbélrák: milyen tünetek utalnak rá?

Vastagbélrák: milyen tünetek utalnak rá?A vastag- és végbelet érintő rákos elváltozások egyike a leggyakoribb daganatos megbetegedéseknek. Nem árt ezért, ha figyelünk a jelekre. A korai felismerés ebben az esetben is életet menthet!

A korai stádiumban a vastagbélrák nem okoz tüneteket. A figyelmeztető jelek az alábbiak:

  • Bélműködési zavarok: állandó hasmenés vagy éppen ellenkezőleg, makacs székrekedés;  olyan érzés, mintha a bél nem ürülne ki megfelelően; erős székelési inger; bélgörcsök; vérzés a belekben
  • Sötét vérfoltok a székletben, hosszú és vékony, ceruzaszerű széklet
  • Hasi diszkomfortérzés, puffadás
  • Megmagyarázhatatlan fáradtság, levertség, étvágytalanság és/vagy súlygyarapodás
  • Medencei fájdalom, amely legtöbbször a betegség későbbi stádiumában jelentkezik

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha:

  • Ha bélműködési zavart tapasztal (tartós hasmenés vagy székrekedés), a végbélből vér szivárog, vagy a székletben fedez fel vért. Ne nyugtassa magát azzal, hogy „csak” aranyere van. Azonnal forduljon orvoshoz, aki rendelkezik a kellő felszereléssel és műszerezettséggel ahhoz, hogy megállapíthassa a jelenség pontos okát.
  • Folyamatosan jelentkező hasi fájdalom, szokatlan fogyás vagy fáradtság gyötri. Ezek mögött állhat más betegség is, de daganatos elváltozásra is utalhatnak.
  • Vérszegénységet diagnosztizálnak Önnél – az okát tisztázni kell, mivel a gyomor- bélrendszer vérzése is előidézheti.

A cikk a reklám után folytatódik

A kolorektális rákbetegség stádiumai

A szükséges vizsgálatok elvégzésével megállapítják a diagnózist. De mit jelent, amikor az orvos a daganatos elfajulás stádiumára utal?

A vastag- és végbéldaganat adott stádiuma azt jelzi, hogy a bélfal milyen fokban károsodott illetve a szervezetben milyen mértékben képződtek áttételek. Az adott stádium meghatározza az alkalmazott terápia eszközeit.

Vastagbéldaganat

0 stádium – a betegség nagyon korai szakasza. A rákos elfajulás csupán a belet borító legbelső szövetekben fedezhető fel.
1-es stádum – másnéven Dukes A: itt a rákos elváltozás már áthalad a vastagbél legbelső szövetein a második és a harmadik réteg irányába, de nem terjed át a bél külső falának szöveteire.
2-es stádium – másnéven Dukes B: a daganat átterjed a vastagbél izmos falán, de nem éri el a nyirokcsomókat
3-as stádium – másnéven Dukes C: a daganat már érinti a közeli nyirokcsomókat, de nem terjedt át a test többi szövetére
4-es stádium – másnéven Dukes D: a rák a vastagbelen kívül megjelent a test egyéb szerveiben is, mint a máj vagy a tüdő. A daganat bármilyen méretű lehet. Előfordulhat, hogy nem érint nyirokcsomókat.

Végbélrák

A végbélrák stádiumai hasonlóak a vastagbeléhez, azonban, mivel a daganat sokkal lejjebb helyezkedik el, a kezelési módok különbözhetnek.

0 stádium: a betegség nagyon korai szakasza, a daganatos elváltozás csak a legbelső, borító szöveteket érinti. Sebészeti úton eltávolítható a tumor, esetleg a végbél egy kis darabjával együtt.
1-es stádium – másnéven Dukes A: a végbélrák korai stádiuma. A tumor áttörte a belső szöveteket, de nem érte el az izmos falat
2-es stádium – másnéven Dukes B: kismértékben előrehaladott daganatos elfajulás. A rák áttört a bélfalon és átterjedt más belső szervekre, mint a húgyhólyag, a méh vagy a prosztata.
3-as stádium – másnéven Dukes C: a rákos betegség elérte a nyirokcsomókat
4-es stádium – másnéven Dukes D: áttétek képződnek a test távolabbi részein. A tumor bármekkora méretű lehet, néha nem is túl nagy. A máj és a tüdő a végbélrák leggyakoribb áttét-képző szervei.

Kapcsolódó kifejezések: rákbetegség stádiumai  vastagbélrák  végbélrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!