Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

Hepatitisz Világnap: szeptember 30

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://drinfo.hu/images/stories/netdoktor/2008emeszt/hepatitis_eye.jpg
There was a problem loading image http://drinfo.hu/images/stories/netdoktor/2008emeszt/hepatitis_eye.jpg
Hepatitisz Világnap: szeptember 302004-től rendezik meg szerte a világon a Májbetegségek Világnapját. Célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, a betegség kialakulásának okaira, megelőzésére.

A krónikus hepatitis B vagy C fertőzés ma már mintegy félmilliárd embert érint a világon. A hepatitis vírusfertőzés tüneteit általában nehéz felismerni. Enyhe sárgaság, fáradékonyság, gyengeség, bőrviszketés, esetleg a máj megnagyobbodása utalhat májbetegségre.

A WHO sokáig alvó oroszlánnak hívta a betegséget, mivel a hepatitis C-vírusfertőzés okozta krónikus májgyulladásban szenvedők többsége nem is sejti, hogy hordozza a vírust. A világon jelenleg 200 millióra tehető a krónikus hepatitis C vírus által fertőzöttek száma.

A betegség sokszor tünetmentes, kezelés nélkül lassan, évtizedek alatt súlyosbodik. Mivel a vírus a véráramba kerülve okozhat fertőzést, jelentős kockázati tényező az intravénás droghasználat, a tetoválás, a piercing, és azok a vérátömlesztések, amelyek 1992 előtt történtek. Mivel a betegséget már egy rutin laboratóriumi vizsgálat is kimutathatja, bármely ismeretlen eredetű tünet észlelésekor érdemes a háziorvoshoz fordulni.

Magyarországon vezető halálozási okok között említik a krónikus májbetegséget, évente ugyanis 6–8000 ember hal meg májzsugorban, amely döntően a hepatitis fertőzések, valamint az alkoholos májkárosodás következménye.

Kapcsolódó kifejezések: hepatitisz  májgyulladás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!