Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

Gyomorégés - ráadásul csonttörés?

Gyomorégés - ráadásul csonttörés?Egyes savtermelés-gátlók ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a dohányzás - egy retrospektív vizsgálat szerint. A Canadian Medical Journalban a Dr. Laura Targownik vezette kutatócsoport baljós összefüggésre hívja fel a figyelmet: lehetséges, hogy azok a csontritkulásban szenvedő betegek, akik hosszú időn át szedik a savtermelés-gátlók egyik típusát (a protonpumpa-gátlókat, azaz a PPI-ket) fokozott mértékben vannak kitéve a csonttörés veszélyének.

Az ismertetett retrospektív vizsgálat, amelyben 15792 oszteoporózisos páciens kórtörténetét elemezték, kimutatta, hogy a PPI-k öt évnél huzamosabb használata 62 százalékkal fokozta a csípőcsont-törés csontritkulással összefüggő kockázatát. (Az elemzés egyébként kiterjedt a csigolya- és csuklótörésekre is.)

A kutatók szerint e kockázat relatíve csekélynek mondható, ám maga a csontritkulásos törés gyakori, és hozzájárul más betegségek arányának növekedéséhez, illetve a halálozási mutatók növekedéséhez is – különösen idős korban.

Bár az idősebb népességnek csak csekély százaléka szed hosszú távon PPI-ket, ez nagy számú törést, és jelentős járulékos költségeket okoz" – közölte a Scrippel Dr. William Leslie, a team egyik tagja. A publikáció szerint a PPI-k jelentette kockázat – nagyságrendjét tekintve – körülbelül a dohányzás, az alacsony testtömegindex, és a túlzott alkoholfogyasztás okozta veszélynek felel meg.

A terapeutáknak ezért – mutatnak rá a szerzők – fokozott elővigyázattal kell eljárniuk, megállapítást nyert ugyanis, hogy gyakran rendelnek PPI-ket nem egyértelmű indikációkban; ebből következően érdemes fontolóra venniük, hogy számos, hosszabb ideje PPI-t szedő betegüket kevésbé intenzív kezelésre állítsák át. Fontolóra kell venniük továbbá, úgymond, hogy a PPI-ket csak ritkán alkalmazzák, s csak akkor, ha ezt a beteg állapota egyértelműen idikálja.

A kanadaiak (manitobai egyetem, Winnipeg) vizsgálata nem az első, amely ilyen jellegű következtetésekhez vezet. Tavaly az amerikai orvosszövetség lapjában kutatók már jelezték, hogy az egy éven át, vagy tovább alkalmazott PPI-k jelentősen növelik a csípőcsont-törés kockázatát, ők azonban nem mérték fel a törések gyakorisági megoszlását a különböző ideig PPI-ket szedő betegcsoportok közt.

Kapcsolódó kifejezések: csontritkulás  savtermelés 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!