Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Gyomorégés: több egyszerű kellemetlenségnél

Gyomorégés: több egyszerű kellemetlenségnélAz Amerikai Gasztroenterológus Társaság szerint több mint 60 millió amerikai szenved gyomorégéstől legalább havonta egyszer, és 15 milliónál is többen vannak azok, akinek a gyomorégés naponta megkeseríti az életét.  Mivel a gyomorégés súlyos következményekkel is járhat, a társaság részletes összefoglalót adott ki a betegségről. Gyomorégést akkor tapasztalunk, mikor nagy mennyiségû gyomorsav kerül a nyelőcsőbe. Az amerikai szakmai társaság szerint a következőket érdemes tudni a gyomorégésről:
  • A gyomorégés nemcsak kellemetlen, hanem akár egy súlyos betegség, a gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD) jele is lehet. A GERD tünetei: égő mellkasi fájdalom, keserû vagy savanyú folyadék visszacsorgása a gyomorból, nyelési nehezítettség és gyakori torokköszörülés.
  • Kezelés nélkül a hosszú ideig fennálló gyomorégés vagy reflux betegség súlyos szövődményeket okozhat. Akár nyelőcső szûkület, vagy az ún. Barrett-nyelőcső is kialakulhat, ami egy daganatmegelőző állapot. Ritkán, de kialakulhat nyelőcsőrák is.
  • A gyomorégéses tünetek kialakulása megelőzhető, ha kerüljük a nagy étkezéseket és a szoros ruházatot, illetve ügyelünk a testsúlyunkra. Nem tanácsos étkezés után lefeküdni, ez ugyanis elősegíti a gyomortartalom (így a gyomorsav) nyelőcsőbe csorgását. Lefekvés előtt három-négy órával már ne együnk!
  • Kerüljük a dohányzást, koffeint, csokoládét, borsmentát, a zsíros és fûszeres ételeket, és a paradicsomos szószokat!
  • Terhesség alatt fokozódik a gyomorégés és reflux betegség veszélye, mivel ilyenkor nagyobb a nyomás a gyomorban, illetve megnő a progeszteron nevû hormon termelődése, ami ellazítja az alsó nyelőcsőzáróizmot, megkönnyítve így a gyomorsav nyelőcsőbe kerülését!
  • Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha hetente kettőnél többször van gyomorégésünk, vagy a gyógyszerek nem hoznak tartós javulást, ha ismeretlen okú súlycsökkenést tapasztalunk, vagy ha már több mint egy éve tapasztalunk refluxos tüneteket!
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: gyomor  gyomorégés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!