Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jónás és Renátó napja van. Holnap Szilvia napja lesz.
A+ A A-

Anorexia: gyakoribb és átmenetibb, mint gondoltuk

Anorexia: gyakoribb és átmenetibb, mint gondoltukAz anorexia nervosa egy félelmetes hírû betegség, még a szakértők is azt hangoztatják, hogy az anorexia gyakran végzetesen krónikus betegség, mely magas halálozási aránnyal jár. A Helsinki Egyetem kutatói szerint azonban ezek a kijelentések merőben túlzóak.

A finn kutatók az eddigi legnagyobb nemzetközi kutatás során megállapították, hogy az anorexia nervosa korántsem annyira félelmetes betegség, mint ahogy azt a híradásokból hallani lehet. Az anorexia gyakori, gyakran súlyos, de meglepően átmeneti betegség. A megbetegedett nők 70 százaléka harminc éves kora előtt kigyógyul belőle.

A kutatók munkáját közel 3000 önkéntes ikerpár segítette, akik közül az egyik beteg volt, míg a másik egészséges. A szakemberek megállapították, hogy a finn női lakosság 2,2 százaléka súlyos anorexiában szenved. Ha ehhez hozzá vesszük azokat az eseteket, ahol az önéheztetés nem súlyos formái, vagy a testsúllyal és a testalkattal szemben mutatott fokozott aggodalom vannak jelen, akkor 5 százalékra emelkedik azok száma, akik életükben valamikor anorexiás tüneteket mutattak.

A betegségre jellemző tünetek egyébként általában 10 és 25 éves kor között kezdődnek, leggyakrabban 15 és 19 év között. Bár a finn egészségügyi ellátás jól mûködik és mindenkinek lehetősége van azt igénybe venni, csak a betegek fele jelenik meg panaszaival orvosnál, és még ezeknek is csak töredéke kap valamilyen célirányú orvosi kezelést.


30 éves korukra minden tíz betegből hét meggyógyul az anorexiából, a betegség átlagos hossza három évre tehető. Az első évben a betegek egynegyede, két éven belül a betegek egyharmada, öt éven belül pedig a betegek közel kétharmada megszabadul tüneteitől. A gyógyulás azonban a legtöbb krónikus betegséghez hasonlóan lassú és fokozatos. Először az elvesztett testsúlyt kell visszaszerezni, majd a test megfelelő zsírszázalékának elérésekor ismét elindul a havi vérzési ciklus. A testképpel kapcsolatos kóros nézetek azonban sokkal nehezebben állnak helyre, átlagosan 5-10 évbe telik, amíg a betegek el tudják magukat fogadni olyannak, amilyenek.

Az anorexiás nők sokkal ritkábban randevúznak és sokkal kevésbé hajlandóak házasságot kötni, mint egészséges társaik. Amikor azonban meggyógyulnak és el tudják fogadni önmagukat, semmivel sem kisebb a vágyuk a párkeresésre, családalapításra, mint bárki másnak.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: anorexia  halál  nervosa  testsúly 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!