Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Kapcsolat a reflux és az elhízás között

Kapcsolat a reflux és az elhízás közöttA World Journal of Gastroenterology c. szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint összefüggés van a túlsúly és a refluxbetegség (GERD) között.  A cikk szerzői Dr. Corazziari és Dr. Piretta a római La Sapienza Egyetemről. Corazziari a gasztroenterológia régóta elismert szakértője, már több mint 200 cikket publikált és szakkönyveinek száma is meghaladja a 20-at.

Munkatársaival megállapították, hogy a teljes népességgel ellentétben a nőknél a túlsúlyosság és az elhízás a GERD kockázati tényezői, míg férfiakra ez kevésbé igaz. A reflux betegség jellemzője, hogy a nyelőcső alsó körkörös záróizma (LES) nem megfelelően mûködik, ezért a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe erős gyomorégést kiváltva.

Ismert, hogy a zsíros ételek hosszasan gátolják az izom mûködését, de ezt a hatást a patkóbélbe kerülő hormon, a kolecisztokinin később felfüggeszti. Egy korábbi tanulmány szerint nem a túlzott mértékû zsírfogyasztás, hanem az elhízás fokozza a GERD miatti kórházi felvételek számát.

Egy nagyobb étkezést követő gyomorfalfeszülés szintén elernyeszti a záróizmot, és növeli a reflux veszélyét. Ha ezek a folyamatok valóban fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában, akkor a kövér férfiaknál is hasonló eredményeket várhatnánk, ám a különbséget Corazziariék a női nemi hormon, az ösztrogén LES elernyesztő hatásával magyarázzák.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!