Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

A peridontális betegségek előfordulása kortól független

A peridontális betegségek előfordulása kortól függetlenKét tanulmány szerint a periodontális (fog körüli) betegségek minden életkorban érinthetik a nőket a hormonszintek változásának függvényében - írja a Journal of Periodontology júniusi száma.  "A fog- és ínyápolás egy életreszóló feladat" - magyarázta Preston D. Miller Jr. fogorvos, az Amerikai Periodontológiai Társaság elnöke. "Az élet különböző szakaszaiban más és más periodontális ápolás szükséges.

A 'zsebméret' mélységének ismerete alapján a nők nyomon követhetik periodontális egészségi állapotukat. 1-2 mm mélység vérzés nélkül jónak számít, míg 3-4 mm már tisztítást, fogkőeltávolítást és gyökérkezelést igényelhet."

Az egyik kutatásban 50 nőt vizsgáltak, akik 20-35 év közöttiek voltak és a periodontitis különböző formáiban szenvedtek. Azoknál, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, gyakoribb volt a fogínyérzés és mélyebbek voltak a periodontális zsebek (a periodontitis jelei) a tablettákat nem szedő nőkhöz képest.

"Vizsgálatunk bebizonyította, hogy a fiatalabb nők is hajlamosak lehetnek periodontális betegségekre" - közölte Brian Mullally PhD., a tanulmány szerzője. "Fontos, hogy a nők figyelmeztessék fogorvosukat, ha bármilyen gyógyszert szednek, mint például fogamzásgátló tablettát, mert ez is okozhatja a szájbetegséget. Az is bölcs dolog lenne, ha a fogamzásgátló tabletták szedésének megkezdése előtt a nők ellenőriztetnék periodontális egészségi állapotukat."

Egy másik tanulmány 1 256 postmenopauzás nőt vizsgált annak kiderítése céljából, hogy van-e összefüggés a periodontális baktériumok és a szájüregi csontritkulás között. Azok, akiknél kimutathatók a baktériumok, hajlamosabbak csontritkulásra, így a fogak idő előtti elvesztésére, ha nem kezelik őket.


"Kutatásunk eredményei fontosak lehetnek a postmenopauzában lévő nők számára" - közölte Renee Brennan PhD, a cikk szerzője. "A kutatás során megvizsgált nők 62 százalékában találtunk legalább egyfajta íny alatti baktériumot, és náluk nagyobb mértékû volt az oszteoporózis is. A túlsúlyosak (BMI szerint) hajlamosabbak voltak a baktériumok jelenlétével összefüggő csontritkulásra.

A periodontális betegségeknek és a csontritkulásnak számos közös kockázati tényezője van, mint a dohányzás, életkor, gyógyszerek és az általános egészségi állapot. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy még több rizikófaktort fedjünk fel, melyek mindkét betegség kialakulásáért felelősek lehetnek a postmenopauzában lévő nők más csoportjaiban is."

Kapcsolódó kifejezések: fog  hormon  peridontális  periodontológia  szint  ápolás  íny 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!