Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
A+ A A-

A Crohn-betegséget is befolyásolhatja a dohányzás

A Crohn-betegséget is befolyásolhatja a dohányzásAz Edinburgh Egyetem kutatói legújabb kutatásuk során megállapították, hogy a Crohn-betegség esetében a szervek érintettségét a dohányzás is befolyásolhatja.  A Crohn-betegség az egész tápcsatornára, de különösen a vékonybél-vastagbél átmenetre kiterjedő ismeretlen eredetû gyulladásos megbetegedés.

Az érintett szerv elhelyezkedése meghatározza, hogy a betegnek szüksége van-e sebészi kezelésre is. "A dohányzó betegek között gyakrabban észleljük a vékonybél gyulladását, mint a vastagbélét.

A vizsgálatunk során kapott eredmények azt mutatják, hogy a vékonybél gyulladásai esetében a folyamat gyakran súlyosabb, többször fordul elő egészen a kilyukadásig fokozódó fekélyesedés, mely végül is sebészi beavatkozást tesz szükségessé" - fejtette ki Dr. Marian Aldhous, a kutatócsoport vezetője.


A kutatás eredményei azonban több érdekes kérdést is felvetnek. Ezek közé tartozik például az is, hogy miért és hogyan képes a dohányzás befolyásolni azt, hogy a vékony- vagy a vastagbél betegedjen meg.

"A vékonybél és a vastagbél felépítése és mûködése közti alapvető különbségek részben magyarázhatják a betegséggel szemben mutatott eltérő érzékenységet. A dohányzás bélszakaszonként eltérő hatásának megértéséhez azonban még további vizsgálatokra van szükség" - részletezte a kutató.

Kapcsolódó kifejezések: Chron  betegség  dohányzás  gyulladás  tápcsatorna 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!