Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Felfedték a Chron-betegség rejtélyét?

Felfedték a Chron-betegség rejtélyét?Brit tudósok legújabb kutatásaik alapján úgy vélik, hogy talán sikerült fellebbenteni a fátylat az eddig ismeretlen eredetû Chron-betegségről, melynek léte a múlt század vége óta ugrásszerûen megnőtt.
A Chron krónikus, fekélyes gyulladás, mely a vékony és a vastagbélben okoz elváltozásokat. Hatással van ezen kívül a bőrre, az izomzatra, és a szemekre is.

„A gyenge immunrendszer fogékonnyá teszi a szervezetet a béltartalom felhalmozódására, mely lerombolja a nyálkahártya védelmét, granulómákat, gennyes csomókat képezve.” - magyarázta a The Lancet orvosi magazinban Anthony Segal, a tanulmány szerzője.

Ezzel létrejön a krónikus gyulladás, mely csak nagyon hosszan tartó kezeléssel szüntethető meg. Segal professzor és kollégái abból a feltételezésből indultak ki, hogy a Chron a szervezet immunrendszerében bekövetkező problémákra adott védekező immunválasza. Ezért vizsgálták a valamilyen beavatkozást elszenvedett egyéneknél bekövetkező gyulladásos és izom elváltozásokat okozó válaszokat. Azok a Chron-betegek, akiknél bőrlekaparást, vagy bélbiopsziát (szövettanhoz mintavétel) végeztek, kevésbé reagáltak neutrofil válasszal, tehát jóval kisebb számban jelentek meg a fertőzéskor a szervezet első védővonalát képező fehérvérsejtek a beavatkozás helyén.

„Mivel a szervezetben kevés a neutrofil, gyulladást okozó molekulák termelődnek helyette a fekélyek kivédésére, mely az emésztőrendszerben a leggyakoribb, hiszen ott található a legtöbb baktérium” - vélik a kutatók. Épp ezért teljesen hibás antibiotikumokkal kezelni őket, melyek még jobban legyengítik őket. Ehelyett Viagrát vagy bármilyen más, véredénytágító gyógyszer alkalmazását javasolják.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Chron  betegség  fekély  gyulladás  vastagbél 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!