Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A+ A A-

Súlyos betegségre is utalhat a rossz lehelet

Súlyos betegségre is utalhat a rossz leheletOrvosok szerint a rossz leheletet komolyan kell venni, mert az súlyos betegségek előjele is lehet.  A rossz lehelet sokkal komolyabb forrásokra vezethető vissza, mint a hagyma vagy fokhagyma, illetve a kihagyott fogmosás. A bûzös lehelet lehet ínybetegség, száraz száj, vagy egyéb, nem éppen egészséges állapotra utaló jelzés.

Sajnos a legegészségesebb embernél is előfordulhat a bűzös lehelet

Walter Bretz kutató szerint, nincs olyan ember a földön, aki virágillatú szájjal ébredne fel reggel. A szuvas fog és a mélyen barázdált nyelv elsődleges otthonai a baktériumoknak, azaz a plakknak. A baktériumok illékony, kénösszetevőket termelnek, melyek megajándékozzák az embert a rossz lehelettel (halitosis). A rossz szájszag ínybetegség figyelmeztető jele lehet, melyet a plakk okoz. A fog- és nyelvmosás viszont segít eltávolítani a baktériumokat.

A fogorvosok gyakran arra is ösztönzik betegeiket, hogy a fogak között nehezen elérhető helyeket fogselyemmel tisztítsák. Bretz szerint azonban, eddig egyetlen olyan kísérletet sem végeztek, mely azt vizsgálja, mire is képes naponta a fogselyem.

Egy újabb kutatás során 12-21 éves ikreket vizsgáltak. Bretz arra kérte az egyik csoportot, hogy rendszeresen mossák fogaikat és nyelvüket. A másik csoportnak fogselymet kapott a napi étkezések mellé. Két hét elteltével a fogselymet használók jobb lehelettel és kevesebb ínyvérzéssel büszkélkedhettek, mint a másik csoport, mely nem használt fogselymet.

Néha a fogselyem sem segít a rossz leheleten. Elég egy bizonyos fajta étel fogyasztása, hogy kellemetlen lehelet legyen az eredmény. A hagymával és fokhagymával megspékelt ételek illata azok elfogyasztása után is igen sokáig megmarad. A táplálék bekerül a véráramba és eljut a tüdőkbe, ahol szagos kilégzés formájában éled újjá. A száj öblítése és a rágógumi csak egy ideig rejtheti el a szagokat, mivel a rossz szag egészen addig megmarad, amíg az étel áthalad a szervezeten.

Az egészségtelen száj gyakran egészségtelen testre utal. Például, a kutatók az ínybetegséget közvetlenül a szívbetegséghez kapcsolják. A tudósok már megállapították, hogy más betegségek és egészségügyi problémák is okozhatnak szájszagot mellékhatásként.

A cikk a reklám után folytatódik

A rossz lehelet nem vicces dolog, ugyanis egy igen komoly betegség jelzése is lehet - mondja Louis Malcmacher fogorvos. A szájszárazság olyan állapot, amikor a szervezet nem képes nyálat termelni, és ez megakadályozza, hogy a szervezet kiürítse a bûzös baktériumokat a szájból. Éjszaka mindenkinek kiszárad a szája. Senki nem termel ugyanis nyálat alvás közben, ezért ébred mindenki reggeli szájszaggal.

A sugárterápián áteső rákos betegek is rendszerint szájszárazságról panaszkodnak. Az idős embereknél a szájszag és az állandó szájszárazság további komplikációkat okozhat. A száraz száj megnehezíti a nyelést, így a beteg könnyen rossz helyre küldheti a táplálékot, aminek eredménye lehet tüdőgyulladás.

A veseelégtelenség, a cukorbetegség, a hormonális változások és a tüdőproblémák szintén szájszagot okozhatnak. A dohányzás bûzős, dohányos leheletet vált ki. A gyomorproblémák - mint a zsírsavak feldolgozásának nehézsége - szintén rossz leheletet eredményeznek. A fogyókúrázás és a rendszertelen evés mellékhatása is lehet a bûzös szájszag.

A minnesotai egyetemen kimutatták, hogy a szénhidrátokban szegény diéta követői szintén szájszaggal küszködnek. Annak kiderítésére, mi okozza ezen jelenséget, Bretz azt ajánlja, hogy először is mindenki menjen el fogorvoshoz. Elektromos fogkefével rendszeresen mossunk fogat, ugyanis ezen fogkefe sokkal hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint a hagyományos. A fogselyem és a fogzuhany szintén segít megelőzni a fogszuvasodást.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: betegség  rossz lehelet 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!