Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Mitől "lyukad ki" a gyomor?

Mitől lyukad ki a gyomorIgaz-e, hogy ha valaki sok fűszeres ételt eszik, akkor előbb-utóbb kilyukad a gyomra?  A gyomorban olyan emésztőenzimek termelődnek, melyek képesek a táplálék lebontására. Ezek az enzimek valamint a gyomornedv egyik összetevője, a sósav tulajdon környezetükkel szemben is agresszívan viselkedhetnek.

Éppen ezért a gyomor belső falát filmszerű, sűrű nyákréteg borítja, ami elkülöníti egymástól a gyomor tartalmát és a fali sejteket. Amennyiben ez a nyákréteg nem képes elegendő védelmet nyújtani, kialakulhat a gyomorfal felmaródása, azaz a gyomorfekély. Fekély esetén csupán seb keletkezik a gyomor falán, a gyomor tényleges kilyukadása szerencsére ritka, ám nagyon veszélyes állapot.

A gyomor falának védelme károsodhat a nyákréteg gyengülése és a sósavtermelődés fokozódása révén

A Helicobacter pylori nevű baktérium szerepe a legfontosabb, ez a kórokozó a nyombélfekélyek 90-95 százalékában, a gyomorfekélyek 60-70 százalékában kimutatható. A fertőzéses eredet mellett, illetve azzal együttműködve számos tényező károsíthatja a gyomorfalat.

Igazolták, hogy a gyomor- és nyombélfekély szempontjából fokozott kockázatot jelent a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és az erős fűszerek hosszú távú alkalmazása, bár a közvetlen ok-okozati kapcsolatot nem sikerült kimutatni.

Veszélyeztető tényezők még...

Veszélyeztető tényező lehet még bizonyos szteroidok és nem-szteroid gyulladásgátlók hosszú távú alkalmazása, éhgyomorra kávé, fekete tea hígítatlan, magas savtartalmú gyümölcslevek, savanyú, ecetes és csípős ételek fogyasztása. Ismeretes, hogy a fekélybetegség hátterében pszichés problémák is állhatnak, tartós szorongás, stressz, krízishelyzetek, családi, munkahelyi problémák.

A fűszerek szempontjából (is) a kulcsszó a mértékletesség. Megfelelő mennyiségben fogyasztva a gyomor vérkeringését serkentő, a sósavelválasztást fokozó hatásukkal igen jótékonyan hatnak az emésztésre. Túlzott alkalmazásuk elősegítheti a fekély kialakulását (bár ez nem százszázalékosan bizonyított), és jelentősen ronthatja annak tüneteit.

Kapcsolódó kifejezések: emésztőenzim  gyomor  gyomornedv  sósav  ég 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!