Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Ég a gyomrom!

Ég a gyomrom!Gyakran okoz kellemetlenséget önnek a gyomor túlsavasodása? Kis odafigyeléssel hamar megszüntethetőek a panaszok.  Mitől ég a gyomor? A válasz: ahhoz, hogy a gyomorfal az emésztéshez szükséges sósav és fehérjebontó enzimek hatására ne károsodjon, a gyomornyálkahártya mirigysejtjei filmszerûen bevonó nyákot termelnek.

Normális körülmények között ez a filmréteg – más védőmechanizmusokkal támogatva – elegendő a nyálkahártya esetleges sérüléseinek megelőzésére. A legtöbb ember szervezetének kémiai egyensúlya azonban savas irányba tolódott az elmúlt évtizedekben, a helytelen életmód, a növekvő stressz és nem utolsósorban a szükségtelen mennyiségû antibiotikum hatására.

A gyomor nyálkahártyája az egészséges szervezetben is állandó támadásnak van kitéve, ezért a bélflóra egyensúlyának felborulására különösen érzékenyen reagál. Amennyiben a védőmechanizmusok károsodnak, vagy a gyomorban több sav termelődik az optimálisnál a nyálkahártya könnyen felmaródik. A védtelenné vált gyomorfal simaizmai a gyomorsavval való közvetlen érintkezés hatásár görcsbe rándulnak, amelyet görcsös vagy tompa hasi fájdalmat lehet érzékelni. A hámréteg mélyebb károsodása vezethet a fekély kialakulásához, amely Magyarországon népbetegségnek számít.


A legfontosabb rizikófaktorok: alkohol, kávé, cigaretta, feketetea, partnerkapcsolati konfliktusok, feldolgozatlan problémák, gyógyszerek: szteroidok, daganatellenes szerek, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, helytelen életmód. De hála a szervezet csodálatraméltó öngyógyító képességének, viszonylag hamar érhető el jelentős javulás az állapotban, amennyiben megteremti az illető a gyógyulás feltételeit. Ehhez azonban változtatni kell az életmódon, hiszen a kellemetlen tünetek éppen azt jelzik, hogy túlterhelt a szervezet.

Kapcsolódó kifejezések: enzim  gyomor  nyák  nyálkahártya  túlsavasodás  ég 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!