Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Ne a vizsgálattól, a betegségtől féljen!

Ne a vizsgálattól, a betegségtől féljen!Mik a leggyakoribb tünetek, melyek több, viszonylag enyhébb és akár súlyosabb bélrendszeri betegség beköszöntői lehetnek?

Maguk a panaszok még nem alkalmasak arra, hogy megállapíthatók legyenek szakvizsgálat nélkül a mögöttük leselkedő betegségek. Sokan félelmükben, szégyenükben a laikus környezetükben keresnek segítséget, emiatt nem fordulnak időben a megfelelő szakemberhez, pedig a végbél mindennemű betegségénél akkor jár jól, ha minél előbb jelentkezik, és nem halogatja azt.

Elemi érdeke, hogy lehetőleg eleve specialistához forduljon, hisz nem minden orvos érdeklődése irányul e testtájra. Ma már szerencsére egyre többfelé találhat megfelelő szakellátó helyet.

A VÉGBÉL BETEGSÉGEINEK FŐBB TÜNETEI

Égő, csípő érzés a széklet után
A leggyakoribb panaszok közé tartozik. Többnyire a végbél berepedése okozza a széklet utáni csípő, égő érzést. Sokszor társulhat hozzá egy-két csepp vér a széklet tetején, ami még ijesztőbbé teszi a képet.

Székrekedés
Sajnos ez önmagában, aranyér nélkül is kellemetlen tünet lehet, mellyel a mai fokozott tempójú világban gyakorta találkozunk, és mindenképp érdemes megtenni mindent elkerülésére. A legrosszabb, amit ilyen esetben tenni szoktak, a gyakori hashajtás, ami erőlködésre kényszeríti a szervezetet és nem szünteti meg az előidéző okot.

Hasmenés
Ha hasmenése egy-két nap alatt nem múlik el, okvetlenül gondolni kell vastagbél- vagy végbélbetegségre is, keresse fel kezelőorvosát. Makacs esetben nyugodtan forduljon szakambulanciához. Különös jelentősége van a véres hasmenésnek, ilyen esetben még napokat se várjon a szakvizsgálattal.

Fájdalom
Főleg a végbélnyílás külső oldalán keletkezik, belül a végbélben ugyanis a betegségek nem okoznak feltétlenül fájdalmat. Ez a tünet kergeti leggyakrabban orvoshoz a beteget. A végbélnyílás fájdalmát a hűvös lemosás, zuhanyozás tudja sikeresen csillapítani a legtöbb esetben. Ne szedjünk lehetőleg huzamosabb ideig fájdalomcsillapítót orvosi vizsgálat nélkül, különösen, ha a fájdalmak fokozódnak.

Vérzés
A vérzés sokszor az egyedüli, de ijesztő tünet. Ilyen esetben mindig forduljon a szakambulanciára, mert az eszközös vizsgálat szinte kötelezően elvégzendő. Ne várjon arra, hogy ismétlődik-e vagy súlyosbodik-e a vérzés.

A BELEK BETEGSÉGEI

A nyombél és a vékony-bél egyéb szakaszainak betegségei:

Nyombélfekély (ulcus duodeni): klinikai megjelenése és tünetei nagyon hasonlítanak a gyomorfekélyhez. Kialakulásában szintén jelentős szerepet játszik a Helicobacter pylori. Rákos elváltozás kifejlődésétől ezen fekély esetén nem kell tartani.

Lisztérzékenység (coeliakia): a leggyakoribb vékonybélbetegség Magyarországon, kb. 100 főre jut egy beteg. Gyakran csak felnőtt korban kerül felismerésre. A páciens fogyást, hasmenést, haspuffadást panaszolhat. Az egyes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek felszívódási zavara miatt hiánybetegségek kísérhetik. A vashiány vérszegénységet, a B12-vitamin-hiány idegrendszeri tüneteket vagy vérszegénységet, a kalciumhiány izomgörcsöket okozhat.

A vizsgálatok során a vékonybél hámjának sorvadását észleljük, ebből fakad a felszívódási zavar, a következményes hiányállapotok és hasmenés. A betegség speciális diétával teljesen gyógyítható.

A vékonybél és a vastagbél gyulladásos betegségei:

A tartós, nem fertőzéses eredetű bélgyulladásnak (IBD) két fő típusa van. Az egyik a Crohn-betegség, a másik a colitis ulcerosa.

A Crohn-betegség (ileitis terminalis, Morbus Crohn, segmentalis bélgyulladás): érintheti az egész emésztőtraktust a szájűrtől a végbélnyílásig. A bél csak egy-egy rövid szakasza fekélyesedik ki, köztük ép területek vannak. Gyakran alakul ki a vékony- és vastagbél találkozásánál (jobb alhas). A végbél körül tályogokat, sipolyokat (nedvedző apró nyílás) okozhat. Amennyiben a vékonybél és vastagbél találkozását érinti, B12-vitamin-hiányt eredményezhet. Szemészeti, bőrgyógyászati, ízületi megbetegedések, láz kísérhetik. Mivel az érintett területeken bélszűkület alakul ki, könnyen okozhat bélelzáródást.

Amennyiben a gyulladás a végbelet vagy a vastagbél alsó szakaszát érinti, hasmenéssel járhat.

Colitis ulcerosa (kifekélyesedő vastagbélgyulladás): minden esetben érinti a végbelet és onnan folyamatosan terjedhet a vastagbél (és csak a vastagbél) felsőbb szakaszaira. Hasmenéssel, hasi görcsökkel, véres-nyákos székürítéssel, lázzal járhat. Gyakran észlelhetők a lábszárak feszítő oldalán jelentkező babnyi, lilás, érzékeny csomók )erythema nodosum). Bőr-, máj- és epeúti megbetegedések kísérhetik. Panaszmentesség esetén is időszakos ellenőrzés javasolt, mivel hosszabb távon rákmegelőző állapot.

Kapcsolódó kifejezések: bélrendszer  colikalia  lisztérzékenység  végbél 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!