Ma Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A+ A A-

Fej, orr és fülsérülések

Fej-, orr- és fülsérülésekMinden sérülés fájdalommal jár, de különösen fájdalmasak a fej-, az orr- és a fülsérülések. Az átlagosnál lényegesen veszélyesebbek a fejsérülések, s azok közül is azok amelyek agyrázkódással vagy eszméletvesztéssel járnak. Ilyenkor orvost kell hívni.

Az agyrázkódás jelei

A fejet ért ütést követően rövid vagy részleges eszméletvesztés, szédülés vagy hányás az eszmélet visszanyerésekor, továbbá enyhe fejfájás. A koponyatörés jelei: a fejen lévő sebek és zúzódások, puha terület a fejbőrön, lassú reakciókészség, az orr és a fül váladékozása. Ha a koponyatörést szenvedett az eszméleténél van, fektessük hanyatt támasszuk alá a fejet és a vállat. Sűrűn ellenőrizzük a pulzust és a légzést. Eszméletvesztés esetén fordítsuk stabil oldalfekvésbe a sérültet. A légzés vagy a szívműködés leállásakor kezdjük meg az újraélesztést, s folytassuk addig, amíg az orvosi segítség meg nem érkezik.

A kisebb orr- és fülsérüléseket általában magunk is elláthatjuk. Az érzékszervi sérüléseknél a legfontosabb feladat a sérült megnyugtatása.

Orrvérzés: okozhatja ütés, megerőltetés vagy egyszerű hajlam

A könnyű vérzések néhány perc alatt elmúlnak. Tartós orrvérzés esetén orvost kell hívni, mert a sérült jelentős vérveszteséget szenvedhet.

Orrvérzés esetén hajtsuk előre a sérült fejét, hogy a vér kifolyhasson, majd tegyünk a tarkójára vizes ruhát. Ne engedjük sérültet mozogni, s adjunk a kezébe zsebkendőt a vér letörlésére. Ne dugjunk vattát az orrlyukba és ne hajtsuk hátra a fejét, mert fennáll annak a veszélye, hogy a visszafolyó vér nehezíti a légzést. A lenyelt sok vér hányingert okoz.

Az orrcsonttörés nagyon erős vagy erőszakos hatás következménye. Az orr formája megváltozik, megdagad, fáj és vérzik. Ilyen esetben a légutak tisztaságát kell ellenőrizni és szabaddá tenni. Meg kell nyugtatni a sérültet és a mentőket kell mielőbb értesíteni.

Légnyomás vagy erős mechanikai hatás hirtelen halláskiesést vagy dobhártyarepedést okozhat. Az erős hanghullám megnyújtja és megkárosítja a dobhártyát. A dobhártyarepedés tünetei: erős sípoló, fütyülő hang, majd csökkent hallás, esetleg süketség és erős fájdalom. Dobhártyarepedéskor előfordulhat gyenge vérzés is. Ellátáskor meg kell nyugtatni a sérültet és értesíteni kell a mentőket. Figyeljük arra, hogy az orrnyílás szabadon maradjon.

A huzat gyakran okoz gyulladást a fülben. A tünetek: viszketés, fájdalom és sípoló hang. A legjobb orvosság, ha melegen tartjuk a fület. Csöpögtessünk a fülbe az orvos által előírt fülcseppből, s tegyünk rá egy kevés vattát, majd rögzítsük fülvédővel.

A huzatos helyen dolgozók használjanak füldugót, vattát vagy fülvédőt. Zajos munkahelyen kötelező a fül védelme a maradandó károsodás elkerülésére.

Kapcsolódó kifejezések: agyrázkódás  elsősegély  fejsérülés  orrvérzés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!