Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A+ A A-

Keringési zavarok, keringésleállás

Keringési zavarok, keringésleállásA szív a vérkeringés motorja. A vér szállítja az oxigént, a tápanyagokat és a hormonokat a sejtekhez és azoktól pedig anyagcseretermékeket szállít el. Keringési zavar esetén probléma jelentkezhet valamelyik szervben vagy az egész szervezetben.

A baleset és sérülés következtében beálló keringési zavarok ellen nem védekezhetünk, de a rendszeres testmozgás, a folyamatos sport és a testmasszázs élénkíti a keringést.

Főleg idősebb emberek szenvednek vérkeringési zavarokban, de előfordulnak hasonló problémák a pubertás korban is

Kialakulásában szerepet játszik a stressz, az időjárás változás, a terhesség és néhány betegség. A vérkeringés alapvető feladata, hogy az áramló vér mennyiségét szabályozza. Igen fontos az agy, a szív, a tüdő és a vese vérkeringésének minősége. A szerveknek úgy kell részesülniük a tápanyagokból, ahogy a működésük megkívánja.

A keringéssel szoros kapcsolatban van a pulzus és a vérnyomás. Az egészséges, nyugalomban lévő ember normál pulzusa 60-80 percenként, a vérnyomása 120/80 Hgmm.

 

A vérkeringés és a légzésfunkciók egymással szorosan összefüggnek

A keringés zavar legegyszerűbb esete, ha hirtelen mozdulattal felállunk, vagy fekvésből felkelünk. Ez különösen az éjszakai alvás után történik a hirtelen felkelés.

Az enyhe vérkeringési zavar fő tünetei: szédülés, fekete karikák  szem előtt, félig öntudatlan állapot és gyengeségérzés. Az enyhébb zavarok maguktól elmúlnak. Amennyiben segítséget kell nyújtanunk olyan embernek, akinél keringési zavarok lépnek fel, célszerű az alábbi menetrendet követni:

  • Ellenőrizzük, hogy magánál van-e a beteg, tegyünk fel kérdést neki.
  • Fektessük vízszintes helyzetbe, úgy hogy a lábát emeljük kissé fel.
  • Lazítsuk meg szoros ruhadarabjait – gallér, nyakkendő, öv.
  • Ne engedjük rögtön felkelni, ha úgy érzi, hogy jobban van.
  • Ha a beteg öntudatlan, kihagy  a légzése, akkor hívjunk orvost.

Súlyos esetben a keringés leállhat. Ennek oka lehet oxigénhiány, mérgezés mely a légzőközpontot bénítja, áramütés miatti szívprobléma, jelentős vérveszteség,víz a tüdőben, sokk, szívritmus szabályozó hibája. A keringésleállás legveszélyesebb szövődménye, hogy az agysejtek oxigénellátása megszűnik, ami rövid idő után agykárosodáshoz, majd halálhoz vezet.

Azonnali elsősegélynyújtásra van szükség a keringésleállás esetén

A keringésleállás jele együttesen az eszméletlenség, a légzésleállás, s ha a pulzus nem tapintható. Kísérő tünet lehet a fehér, kékes elszíneződésű arcbőr.

Amennyiben biztosan megállapítjuk a keringésleállást, azonnal kezdjük meg az újraélesztést, a mesterséges lélegeztetést. Váltakozva lélegeztessünk és mellkas összenyomást végezzünk. Ha az újra élesztést két személy végzi, a feladatok megoszthatók.

Az újraélesztést csak akkor szabad elkezdeni, ha biztosak vagyunk a keringésleállásban, különben rendkívül veszélyes helyzetet idézünk elő. Újraélesztés közben ellenőrizzük, hogy a szí működése és a lélegzés helyreállt-e. Az újraélesztést csak akkor hagyjuk abba, ha a pulzus és a légzés visszatért vagy az orvos megérkezett.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!