Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Rovarcsípések

RovarcsípésAz embert is megtámadó, hazánkban élő rovarok kettős, fogószerű szájukkal marják meg, vagy potrohuk fullánkjával, illetve tőrszerű, szúró-szívó szájszervükkel szúrják meg az embert.

A keletkező kis seb önmagában nem komolyabb sérülés, de a támadó rovar mérgének vagy kórokozok behatolásának lehet a helye. A csípéseken, marásokon keresztül az emberi szervezetbe bejutó rovarváladék, méreganyag sok esetben allergiás tüneteket vált ki.

A rovaroktól származó csípések, marások fajtái:

  • marás, méreganyag nélkül. Így mar a futrinka, a csibor és annak lárvája.
  • marás, méreggel. A pókok és a százlábúak a harapófogaikkal átvezetett méreggel teszik fájdalmassá a marásukat. A Magyarországon élő fajták azonban igazából veszélytelenek. Az erdei vöröshangya a sebre a potrohából ejt fájdalmat okozó testváladékot.
  • szúrás, méreggel. A méhek és darazsak komoly veszélyt jelenthetnek az emberre. A méhek háromágú fullánkja végén visszahajló horgok vannak, ezért visszahúzásakor beleszakadnak a bőrbe. A fullánkban méregcsatorna található, azon keresztül ürül a valamelyest a csörgőkígyó mérgéhez hasonló, krotoxint tartalmazó méhméreg a sebbe. Kb. 500 csípés még az arra nem érzékenyeknél is halált okoz. Hasonló a darázs csípése, de ez esetben a fullánk nem szakad bele a sebbe. A lódarázs csípései halált is okozhatnak, különösen az arra érzékeny egyéneknél. Erős fájdalmat okozhatnak a rablópoloskák.
  • vérszívás. A bökőlégy fájdalmas sebet ejt a bőrön melyből vér szivárog hosszabb időn keresztül. Gennyesztő kórokozókat és akár lépfenét is terjesztenek. A böglyök csak ritkán szívnak embervért. A leggyakrabban a szúnyogokkal gyűlik meg a bajunk. Valamennyi szúnyogfajra jellemző a vérszívás, de csak a nőstények táplálkoznak vérrel, a hímek növényi nedvekkel élnek. Ellenük szúnyogriasztó, szúnyogpusztító szereket használhatunk.

A cikk a reklám után folytatódik

RovarcsípésA mérges szúrást, marást helyi fájdalom, bőrpír és duzzanat kíséri

Alkalmanként létrejöhet távoli duzzanat is, sőt több csípés vagy túlérzékenység esetén bekövetkezhet hányás, hasmenés, izzadás, görcsök.

Kezelésére általában elegendő a tüneti kezelés, melyhez használható fertőtlenítőszer, összehúzó szer, oxidálószer

A rovarcsípések esetében általában helyi reakció: bőrpír, viszketés és duzzanat jelentkezik. Csillapításra cinkes rázókeveréket, hideg borogatást, antihisztaminokat használhatunk. Allergiás tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A légutak elzáródásának veszélye esetén fontos az érintett terület hűtése, jegelése, a daganat lelohasztása (pl. egy kanál cukor is segít), a légzés folyamatos ellenőrzése, a mentők értesítése.

Kullancsok...

Tavasszal és nyáron számolhatunk a fákról, bokrokról ránk eső kullancsok csípésével, ami akár borsónyira is megdagadhat, de lehet szinte észrevehetetlen is. A kullancsot nem szabad kitépni a bőrből, mert egy része beleszakad.

A kullancsot egy csipesszel az óramutató járásával ellentétes irányban „tekerve” kihúzhatjuk a bőrből. A kullancsot minél előbb el kell távolítani a fertőzésveszély miatt, s hasonló okokból nem szabad szétnyomni sem szabad az állatot. Amennyiben a csípés több napon keresztül kékespiros marad, láz alakul ki, fejfájás, izomgörcs, hányás jelentkezik haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert feltételezhető, hogy agyhártyagyulladást terjesztő kullancs okozta a fertőzést.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!