Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.
A+ A A-

Újraélesztés

ÚjraélesztésÚjraélesztéssel kell próbálkozni, ha a sérült nem tud lélegezni vagy leállt a szívműködése, esetleg mindkettő. Az agy vérellátási zavara esetén kb. négy perc után bekövetkezik az eszméletvesztés.

A légzés és az oxigénellátás mesterséges lélegeztetéssel és kardiopulmonáris újraélesztéssel állítható helyre

Az újraélesztés során az első lépés a légutak szabaddá tétele. Ellenőrizni kell, hogy a sérült eszméleténél van-e. Kérdést kell feltenni, s ha nem válaszol meg kell rázni a vállát és ismét feltenni a kérdést. Reakció hiányában az állkapocs megemelésével és a homlok lenyomásával szabaddá tehetjük a légutakat. A légzés ellenőrzése úgy történik, hogy kb. 10 másodpercig hallgatjuk mellétérdelve a légzést, illetve figyeljük a mellkas emelkedését. Ha nem érzékeljük a légzést ki kell tisztítani a sérült száját, vigyázva, hogy nehogy beljebb toljuk az idegen testet. Amennyiben a légutak szabadok, el lehet kezdeni a mesterséges lélegeztetést.

A mesterséges lélegeztetés szájból szájba fúvással történik

Fektessük a sérültet kemény helyre – akár a földre – hanyatt fekvő helyzetbe. Támasszuk meg a nyakát és hajtsuk hátra a fejét. A sérült orrát befogva, vegyünk mély lélegzetet és szájunkat a beteg szájára tapasztva erősen fújjuk be a levegőt kb. 2 másodpercen keresztül, négyszer, gyors egymásutánban. Az ajkak közé célszerű vékony zsebkendőt helyezni. A befújásokat 5 másodpercenként meg kell ismételni. A befújások után szabadon kell hagyni a sérült száját, legalább 4 másodpercig hogy a levegő szabadon távozhasson belőle. A lélegeztetést addig kell folytatni, amíg a spontán légzés visszatér.

 

Kardiopulmonáris újraélesztés

Ha nincs pulzus és leállt a vérkeringés meg kell kezdeni az újraélesztést. A pulzus meglétét a nyaki verőéren tapinthatjuk ki a legkönnyebben. Közben figyelni kell a légzést és azt, hogy visszatér-e a normális bőrszín. Az újraélesztéshez térdeljünk a sérült mellé. A beteg fejétől távolabbi kezünk középső ujját tegyük a szegycsontra, oda ahol az alsó bordákkal találkozik, a mutatóujjunkat pedig  e pont fölé. A másik tenyerünk csukló felöli élét helyezzük a szegycsontra és csúsztassuk le addig, amíg el nem érjük a mutatóujjunkat. Erre a részre kell nyomást gyakorolni.

A már beállított kezünkre tegyük rá a másik kezünk tenyerének a csukló felöli élét, kulcsoljuk össze felülről a két kezünket és egyenes karokkal nyomjuk lefelé a szegycsontot kb. 5 centi mélységig. A mozdulatsort a sérült fölé hajolva végezzük el. A nyomás megszüntetésekor is ezen a ponton maradjon a kezünk. A nyomásgyakorlást 10 másodperc alatt 15-ször végezzük el. Ezután következzen két mesterséges légzés. E váltakozó ciklust ismételjük mindaddig, amíg meg nem érkezik a segítség, vagy helyre nem áll a keringés és a légzés. Erről azonban feltétlenül biztosat kell tudnunk, ezért kétszer is végezzük el az ellenőrzést.

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!