Ma Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A+ A A-

Utazási előkészületek, útipatika

Utazási előkészületek, útipatikaAz úticél ismeretében elsősorban meg kell ismerkedni a várható speciális körülményekkel. Ennek megfelelően készítsük össze az útipatikánkat.

Az utazásra olyan szereket vigyünk magunkkal, amelyek az egyszerűbb betegségek orvos igénybevétele nélküli kezelésére szolgálnak, s természetesen azokat a gyógyszereinket, amelyeket folyamatosan szedünk.

Mindenképpen célszerű magunkkal vinni kötszert, ragtapaszt, mullpólyát, fertőtlenítőszert, egyszerű fájdalom- és lázcsillapítót, lázmérőt, orrdugulást csökkentő orrcseppet, hasmenés elleni szert, hashajtót (aki szorulásra hajlamos), gombásodás elleni szert, napolajat, tengeri betegségre való szert (ha tengeren is utazunk), rovarirtó szert és óvszert.

Különösen a meleg éghajlatú területre való utazáskor tartsuk be azt az alapszabályt, hogy „hámozd meg, főzd meg vagy felejtsd el.”

Az egzotikus betegségek ellen

A hasmenés, tífusz, kolera, hepatitisz A kockázatának csökkentésére csak üveges, dobozos vagy felforralt folyadékot fogyasszunk, csak olyan frissen elkészített ételt együnk, melynél feltételezhető, hogy a főzés, sütés, párolás vagy grillezés során a kórokozó csírák elpusztultak. Kerüljük a jégkockát, a vezetékes vizet, a fagylaltot, a vízben mosott salátákat és nyers zöldségeket. Ne együnk olyan gyümölcsöt, zöldséget, melyet nem lehet meghámozni.

Néhány országba való beutazás előtt speciális védőoltásokat kell kapnia az utazónak. Amennyiben csak ajánlott a védőoltás, érdemes utána nézni, hogy az oltás mellékhatásai nem járnak-e nagyobb veszéllyel, mint maga a fertőző betegség. Maláriás területekre való utazás előtt informálódni szükséges a megelőzés lehetőségeiről, s a kintlét alatt feltétlenül betartandó szabályokról.

Kapcsolódó kifejezések: hasmenés  hepatitis  kolera  tífusz  védőoltás  útipatika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!