Ma Elza napja van. Holnap Melinda és Vivien napja lesz.
A+ A A-

Vérzés, vérzés elállítása

Vérzés, vérzés elállításaA vérzések – különösen, ha mély sebből származnak – eredetüktől függetlenül jelentős veszélyt jelentenek, ezért rendkívül fontos, hogy ellátásuk megfelelő legyen.

Kisebb vágások, horzsolások esetén a vérzés gyakorlatilag kimossa a sebet és néhány perc alatt magától eláll

A vérzés csillapítását meggyorsítja, ha a sérülésre tiszta kötszert, zsebkendőt vagy valamilyen ruhaanyagot nyomunk. A vérzés elállása után a sebtől távolodó, gyöngéd mozdulatokkal tisztítsuk meg a seb környékét. Minden törlő mozdulathoz tiszta vattát stb. használjunk. A fertőtlenítőszert csak a vattára tegyük, közvetlenül a sebbe ne jusson.

A kisebb sebek lefedés nélkül gyorsabban gyógyulnak. Ha a sebszélek eltávolodtak egymástól, akkor a széleket össze kell húzni, s leukoplasztcsíkkal vagy gyorstapasszal egymás mellé rögzíteni. Az 1-2 cm-nél hosszabb sebek csak akkor gyógyulnak heg nélkül, ha az orvos a sebszéleket összeölti, összekapcsolja.

A mély, szennyeződött – pl. szög által keletkezett – sebekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert a sebek könnyen elfertőződnek, s a mély seb esetén a csekély vérzés nem tisztítja ki kellően a sebet. A szennyezett seb indokolja, hogy a tetanusz-oltás megerősítésére is sor kerüljön – az előző oltás időpontjának függvényében -, és szükség esetén antibiotikum adása is lehetséges. Amennyiben a sérülést bizsergés, zsibbadás, végtaggyengeség kíséri, valószínűsíthető az ideg- vagy ínsérülés.

A kisebb sérülésektől eltérően, a súlyosabb vérzés nem hagy elég időt a vér megalvadásához

Súlyos vérzésnek tekinthetjük, ha a vér erőteljes sugárban spriccel, vagy több mint öt percig folyamatosan folyik illetve, ha a vérveszteség meghaladja a 2-3 decilitert.

Ilyen esetekben a legfontosabb, hogy a vérzés csillapításával lehetővé tegyük az ér sérülését betapasztó véralvadék kialakulását.

Először le kell fektetnünk a sérültet, úgy, hogy a sérült testrész – általában végtag – minél magasabban legyen. A nagyobb sebeket nem kell vízzel vagy fertőtlenítőszerrel megtisztítani. A sebről le kell vágni és el kell távolítani minden ruhát és steril kötést kell ráhelyezni. Ujjunkkal vagy tenyerünkkel gyakoroljunk erős nyomást kb. 10 percen keresztül. A sebben lévő esetleges idegen testek közül csak azt vegyük ki amelyik könnyen kimozdul, a mélyebbre beágyazottat ne bántsuk. Nyomjuk a seb mindkét oldalát, majd tegyünk rá nyomókötést, gézlapot mielőtt bekötöznénk. Annak érdekében, hogy a sebre állandó nyomás nehezedjen, lehetőleg szorosan kössük át gézzel vagy egyéb anyaggal. Alaposan, de nem túl szorosan kell kötni, arra vigyázva, hogy ne akadályozza a vérkeringést. Ha a kötés átüt, ne cseréljük ki, hanem tegyünk rá további kötszert, s úgy kössük ismét át.

A vérző seb ellátása előtt és után mindig mossunk kezet, s ha módunkban van – a fertőzés elkerülése érdekében – a seb ellátása alatt viseljünk eldobható gumikesztyűt.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: vérzés  vérzés csillapítása 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!