Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A+ A A-

Kullancs eltávolítása

A kullancs eltávolításaAki hétvégi kikapcsolódásként erdőben sétál, annak számítania kell a kullancsokra. Ezeket az élősködőket a legegyszerűbben a speciálisan erre a célra kifejlesztett csipesszel távolíthatjuk el a bőrünkből.

Még az esti fürdés előtt érdemes minden testrészt, főleg a hajlatokat átnézni, hogy a kirándulás során nem bújt-e meg valahol egy kullancs

Bense Tamás háziorvos elmondta, hogy a rovart sem vajjal, sem testápolóval nem szabad bekenni, mert a potrohában lévő vért visszapumpálja a bőr alá, és ez komoly gondokat okozhat. Érdemes a patikákban beszerezni egy kullancseltávolító csipeszt, amellyel könnyen kicsavarható a rovar – tette hozzá az orvos.

A szakemberek szerint hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást (enkefalitisz) okozó vírussal. Sokkal gyakoribb viszont a Lyme-kórt előidéző baktérium: Európában minden tizedik kullancsban megtalálható.

Az agyhártyagyulladás ellen van hatékony védőoltás

Összesen három ampullát kell vásárolni a patikában – mondta Bense Tamás. Az első oltást követően 1–3 hónapon belül kell beadni a másodikat, a harmadikat pedig 1 évvel a második után. Az oltások három évig nyújtanak védelmet a szervezetnek.

Kapcsolódó kifejezések: csipesz  kullancs 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!