Ma Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
A+ A A-

Az elbutulás béklyójában - a rettegett demencia 2.

Tartalomjegyzék

Az elbutulás béklyójában - a rettegett demencia 2.A demencia (elbutulás) a szellemi képesség olyan mértékű hanyatlása, amely már a beteg hétköznapi életét befolyásolja. Önmagában nem egy betegség, hanem egy olyan tünetcsoport, ami számos betegség velejárója. Ebbe a tág értelmű fogalomba beletartozik a memória romlása, az értelmi képességek, a racionalitás, a társas kapcsolatok és az érzelmi reakciók hanyatlása.

Mely betegségekhez kapcsolódóan alakulhat ki?

A demencia számos kórképhez társulhat. Parkinson-kóros betegek 15–20%-ában előbb vagy utóbb demencia alakul ki. A Pick-betegség ritka kórkép, amely nagyon hasonlít az Alzheimer-kórra, azzal a különbséggel, hogy az agynak csak körülírtabb területét érinti és gyorsabban progrediál. Tünetei között említendő az apátia, az emlékezetzavar, a nemtörődömség és a személyes higiéné elhanyagolása.

A normál nyomású hidrokefalusz (vízfejűség) akkor alakul ki, amikor az agyat körülvevő és sérülésekkel szemben védő agyvíz (cerebrospinálisfolyadék) felszívódása zavart szenved. A felhalmozódó folyadék nyomja az agyállományt, és ezáltal a demenciának egy különleges formája jön létre. Ez a kórkép nem csak a szellemi funkciók romlásával jár, hanem vizelet-inkontinenciához és járászavarhoz (meglassult, bizonytalan, széles alapú járás) is vezet. Korai diagnózis esetén ez a betegség a likvort az agyból elvezető (shunt) beültetésével kezelhető, ilyenkor a járás és a vizelettartás a mentális funkciókhoz képest javul.

A cikk a reklám után folytatódik

A Creutzfeldt-Jakob-kór egy prion, azaz egy kóros fehérje által okozott fertőző betegség, mely ritka, gyorsan súlyosbodó demenciát okoz. A betegség gyorsan, gyakran egy éven belül súlyos demenciához és halálhoz vezet. A kórképnek nincs hatékony gyógymódja. A Creutzfeldt-Jakob-kórhoz hasonló demenciát okoz a betegség egyik, szintén prion okozta variánsa, mely feltehetőleg fertőző marhahús fogyasztásával terjed.

Az AIDS-hez társuló demenciát valószínűleg az agy humán immundeficiencia vírussal (HIV) történő fertőzése okozza. Ez a forma általában alig észrevehető tünetekkel kezdődik, azonban néhány hónap, év alatt állandó súlyosbodás mutat. Rendszerint az AIDS egyéb tünetei után fejlődik ki. A főbb tünetek: meglassult gondolkodás és beszéd, koncentrációzavar és apátia. A mozdulatok meglassulnak, izomgyengeség és koordinációs zavar jelentkezhet. A HIV-fertőzés kezelésére használt zidovudin illetve egyéb szerek alkalmazásával néha drámai javulás érhető el.

Ismételt fejsérülések következményeként (például bokszolóknál) demencia pugilisztika (krónikus progresszív traumatikus enkefalopátia) alakulhat ki. A tünetek gyakran a Parkinson-kórra emlékeztetnek, és néhány betegben normál nyomású hidrokefalusz is kialakulhat.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!