Ma Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
A+ A A-

Az elbutulás béklyójában - a rettegett demencia

Tartalomjegyzék

Az elbutulás béklyójában - a rettegett demenciaA demencia az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, melynek során az emlékezés, a gondolkodás, valamint az ítélő- és tanulási képesség károsodik.

A demencia főleg a 65 évesnél idősebbek között fordul elő, ennek a korcsoportnak mintegy 6–8%-át érintve. 85 éves koron túl (ez a korcsoport a társadalom leggyorsabban növekvő része) az aránya 30%-ot is elérhet. Mindazonáltal a demencia sohasem a normális öregedési folyamat része. A századik életévüket betöltött személyek több, mint 50%-ának nincs demenciája.

Az öregedéssel bekövetkező agyi változások a rövid távú emlékezés (memória) bizonyos fokú csökkenését és a tanulási képességek lassulását eredményezik. Ezek normális, kor-függő jelenségek, a demenciával ellentétben, nem vezetnek a működőképesség beszűküléséhez.

A cikk a reklám után folytatódik

Az idősekben jelentkező emlékezetzavar (néha jóindulatú időskori feledékenységnek vagy kor-függő emlékezészavarnak nevezik) nem feltétlen demencia vagy korai Alzheimer-kór jele. A demencia a mentális képességek sokkal súlyosabb hanyatlása, mely az idő előrehaladtával egyre roszszabbodik.

Az idősödő személyek esetenként normálisan is elraknak és azután nem találnak dolgokat, elfelejtenek részleteket, a demens betegeknek azonban teljes események is kieshetnek. Utóbbinak nehezére esik hétköznapi feladatok ellátása, például a vezetés, a főzés és a pénzkezelés.

Néhány idős személy esetében demenciára emlékeztető tünetek jelentkeznek, melyek hátterében valójában depresszió áll. Ezt pszeudodemenciának nevezik. Az ilyen beteg keveset eszik és alszik, és keservesen panaszkodik memóriazavarára, szemben az igazi demens betegekkel, akiknek nincs betegségbelátásuk, és gyakran tagadják az emlékezetkiesést. A depresszió kezelésével a normális mentális működés visszatér. A depresszió társulhat is a demenciával. Ebben az esetben a depresszió terápiája javíthatja, de nem állítja vissza teljesen a mentális működést.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!