Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Torz önkép = bulimia?

eating_disorder.jpgA szigorú fogyókúra, a mértéktelen fogyniakarás kóros nagyétkűséghez, bulimiához is vezethet. Akárcsak a vele rokon anorexia, ez is lelki eredetű táplálkozási zavar.

A betegnek falánksági rohamai vannak, és amikor teleette magát, hashajtókkal és hányással igyekszik megszabadulni a tápláléktól. A bulímiában szenvedők a korukhoz és a testmagasságukhoz mérten általában normális súlyúak és ritkán látszanak betegnek. Valójában azonban örökösen félnek attól, hogy képtelenek abbahagyni az evést.

Mára a bulímia sokkal elterjedtebbé vált, mint a közismertebb anorexia. Mindkét nemet bármilyen életkorban sújthatja, bár a legtöbb beteg a huszonéves nők köréből kerül ki. Becslések szerint az anorexiások 45 százalékánál alakul ki később bulímia.

A bulímia veszélyes állapot, számos testi és lelki tünetet okozhat, köztük: alacsony vérnyomást, menstruációs zavarokat, szorongást és depressziót. A hashajtók és a hánytatás rendszeres alkalmazása kiszáradást és keringési zavarokat, vesepanaszokat, vizelési nehézségeket idézhet elő. A falánkság akár életveszélyes is lehet!

Figyelem! Ha úgy érzi, hogy bulímiában szenved - vagy ha bulímiás családtagján akar segíteni -, az alternatív gyógymódok kipróbálása előtt keresse fel orvosát!

Tippek

  • étrendje tartalmazzon sok nyers gyümölcs- és zöldséglevet
  • pótolja a folyadék, a vitamin és ásványianyag-szükségletet 
  • próbálja meg leküzdeni a stresszt, például testmozgással
  • próbáljon rendszeresen teljes étkezéseket tartani, tegye az étkezést nyugodt eseménnyé
  • amikor csak lehet, étkezzen társaságban
  • tervezze meg úgy a napját, hogy mindig legyen elfoglaltsága. Az unalom és az egyedüllét ugyanis hamarabb vezethet evési rohamokhoz, mint az éhség
  • egyszer-egyszer lepje meg magát. Néha egy kis csokoládé, vagy zacskó chips nem tesz nagy kárt, és enyhíti a "tiltott  evés" miatti gyötrődést
  • ne tartson otthon nagyobb mennyiségű kalóriadús élelmiszert (aprósütemény, édességek, magok)
A cél a beteg torz önképének, a kudarctól való félelmének, szociális vagy személyes problémáinak kiküszöbölése. Segíthet még a tánc-mozgásterápia, jóga, thai chi vagy a bioenergetika.
Kapcsolódó kifejezések: anorexia  bulimia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!