Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

Így növekszik a babák agya

human cloningModern képalkotó eljárások fotói alapján először készült el a babák agyának növekedési táblázata.

Felvételek alapján készült el a babák agyának növekedési táblázata

Az emberi agy leggyorsabban a születés után növekszik, három hónap alatt eléri felnőtt méretének a felét - idézte a BBC hírportálja a JAMA Neurology című ideggyógyászati szaklapban megjelent tanulmányt.

A fiúk agya gyorsabban nő, mint a kislányoké - állapították meg a kutatók a fejlett képalkotó technikával készült felvételek alapján. Legnagyobb ütemben a mozgással kapcsolatos agyi területek nőnek, a memória területei lassabban.

A kutatók úgy vélték, ezek az adatok a fejlődési rendellenességek azonosítását - többek közt az autizmusét - is segíthetik.

Az orvosok évszázadokon át mérőszalaggal követték a babák fejkörfogatának növekedését, ebből következtettek az agy fejlődésére. Az átlagos gyarapodástól való eltérést ezután figyelemmel kísérték, mivel az fejlődési rendellenességre utalhat. A fejnek azonban többféle egyéni formája lehet, ezért a mérőszalagos mérések nem mindig pontosak.

A Kaliforniai Egyetem tudósainak vezetésével 87 egészséges baba agyáról készítettek felvételeket születésüktől három hónapos korukig.

A leggyorsabb változást, átlagosan napi egyszázalékos növekedést az első három hónapban tapasztalták. A 90 napos periódus végére az ütem 0,4 százalékosra csökkent. Az agy egyes részeinek átlagos növekedési pályáját azért érdemes rögzíteni, mert segít megérteni, hogy keletkeznek a korai zavarok - írták a kutatók. Azt találták, hogy az agy mozgásirányítással összefüggő területe, a kisagy (cerebellum) növekszik a leggyorsabban, a három hónap alatt kétszeresére gyarapodott. Leglassabban a hippokampusz, a memória kialakulásában fontos szerepet játszó struktúra nőtt.

MTI

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: autizmus  emberi agy 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!