Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Alzheimer Világnap - szeptember 21.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) 2012. évi Alzheimer Világjelentése szerint 2010-ben közel 36 millió ember élt demenciával világszerte. Évente 7,7 millióval növekszik az új esetek száma, ami azt jelenti, hogy a világban négy másodpercenként fordul elő egy új eset (ez a szám pl. Svájc vagy Izrael lakosságának felel meg).

alzheimer 2561542a

Az előrejelzések szerint 2030-ra megkétszereződik, 2050-re több mint megháromszorozódik a demenciában szenvedő emberek száma. 2030-ra eléri a 66 milliót, 2050-re 115 millió fölé emelkedhet az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedők száma, ami azt jelenti, hogy a világon minden 85. ember áldozatává válik a betegségnek.
2010-ben az Európai Unióban közel 10 millióra (WHO), ebből Magyarországon 160.000-re tehető az Alzheimer-betegek száma, de a betegségben érintett családtagoké – vagyis szülőké, nagyszülőké, testvéreké, unokáké és közvetlen hozzátartozóké a többszöröse –, akiknek életét gyökeresen változtatja meg a betegség.

A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amely a demencia esetek 70%-át okozza. Az Alzheimer-kór és más demenciák a betegek életvitelének minden aspektusát károsan befolyásolják, csakúgy, mint a környezetük, elsősorban a gondozóik életét. (Az ADI 2011. évi adatai szerint a gondozók 40–75%-a  jelentős pszichológiai betegséggel küzd, és 15–32%-a depresszióval.)

Egy gyakori tévhittel ellentétben, a demencia (szellemi hanyatlás) nem az öregedési folyamat természetes velejárója; ez egy betegség, amely ráadásul pusztító hatással van a beteg egész családjára. Az Alzheimer-kór nemcsak a beteg és családja, szűkebb környezete problémája, hanem össztársadalmi probléma gazdaságilag és szociálisan egyaránt.

Az Alzheimer Világjelentés szerint a 36 millió beteg 75%-át hivatalosan nem diagnosztizálták – 4-ből 3 esetben nincs hivatalos diagnózis –, ezért sokan nem kapnak gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást.
A magas jövedelemmel rendelkező országok egészségügyi szakemberei részére magas színvonalú diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre, ennek ellenére az elsődleges ellátásban (pl. háziorvosok) itt is alacsony az Alzheimer diagnózisok száma. Közzétett kutatási adatok szerint a gazdagabb országokban is csak az esetek 20-50%-át diagnosztizálják az elsődleges ellátásban.
Az alacsony jövedelmű országokban a diagnosztizálatlan esetek száma ennél sokkal magasabb. Például egy Indiában készült tanulmány szerint a demens emberek akár 90%-ának nincs diagnózisa.
2010-ben a demencia költsége világszerte meghaladta a globális GDP 1%-át, számszerűen 604 milliárd USD-t.
Ha az összes demens beteget egy vállalat látná el, ez a vállalat lenne a legnagyobb bevételű cég a világon, lehagyva a Wal-Mart-ot (414 milliárd USD) és az Exxon Mobil-t (313 milliárd USD).

A Világjelentés felhívja a kormányok figyelmét arra, hogy a demencia korai felismerése, diagnózisa és kezelése jelentős, hosszú-távú gazdasági előnyökkel járhat az egészségügyben és a társadalmi rendszerekben, akár 10,000 USD /beteg megtakarítással is járhat a magas jövedelmű országokban. Ellenkező esetben az Alzheimer-kór a XXI. században valóságos pénzügyi rémálommá válik, nyomában az egyénre, családokra és a közösségekre gyakorolt pusztító hatással.

Ajánlásuk szerint a kormányzatoknak és orvosszakmának most kell szorosan együttműködni, hogy megfékezhetővé váljék az Alzheimer-kór területén kialakuló globális „ápolási szakadék”, amely a diagnózis- és ápolás elmaradásának következménye.
A megelőzésre, kezelésre és gondozásra irányuló kutatásokra fordított összeg messze elmarad a más betegségekre szánt összegektől – az Alzheimer-kór sokkal nagyobb gazdasági hatásai ellenére.
Közegészségügyi és szociális ellátási vészhelyzet előtt állunk, és azonnali intézkedésekkel kell felkészülni a pusztító Alzheimer-kórra! A kormányoknak lépniük kell!

A Világjelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy minden országnak szüksége van egy átfogó Nemzeti Alzheimer/Demencia Stratégiára, amely a korai diagnózisra és gyógykezelésre, a gyógyászati és szolgáltatási infrastruktúrák megerősítésére, valamint a kutatások pénzügyi támogatására és elősegítésére összpontosít.

A cikk a reklám után folytatódik

Az. Alzheimer Világnap célja

Az Alzheimer Világnap évenkénti megrendezését 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, és napjainkra már 78 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága 12 év óta küzd közösen tagszervezetként a Nemzetközi Alzheimer Társasággal és az Alzheimer Europe-al annak érdekében, hogy tekintsék az Alzheimer-kórt az európai közegészségügy egyik kiemelt kérdésének és kerüljön kidolgozásra egy európai cselekvési terv, valamint, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) biztosítsa az Alzheimer-kór magasabb nemzeti egészségügyi prioritását.
Társaságunk össztársadalmi szinten kívánja ráirányítani a figyelmet az Alzheimer-kórra és a demencia más formáira.
Folytatjuk az Alzheimer-kórt övező stigmák, tabuk és tévhitek elleni küzdelmünket. Ebből a célból Alzheimer Világnapi Memória Híd Koncertet szervezünk 2012. szeptember 21-én a budapesti Vörösmarty téren.

Az Alzheimer Világnapon az ENSZ 2011. évi Politikai Nyilatkozatára és a WHO 2012. évi Jelentésére hivatkozva

  • eljuttatjuk a kormány tagjai részére a brit teljes Nemzeti Demencia Stratégia nyílt hozzáférésű vezetői összefoglalójának magyar adaptációját, amely a brit Egészségügyi Minisztérium (Department of Health) hozzájárulásával készült. A kiadványt a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága állította össze;
  • felszólítjuk a kormányzatot, hogy
  • a demenciát tegyék hazánkban is kiemelt egészségügyi prioritássá;
  • a teljes Nemzeti Alzheimer Stratégia kidolgozását mielőbb tűzzék napirendre, mint már több EU tagországban és az USA-ban;
  • nyújtsanak minőségi egészségügyi és szociális ellátásokat a betegnek és gondozóiknak;
  • haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket egy országos demens napközi-hálózat kiépítésére;
  • minden Alzheimer-beteget gondozó kapja meg az Ápolási díjat bárhol is él az ország területén;
  • a magyar jogalkotásban minden fogyatékosokat érintő rendelkezés hatályát automatikusan terjesszék ki az Alzheimer-betegségben szenvedőkre, mivel az ENSZ Egyezmény és a 2007. évi XCII. Törvény értelmében az Alzheimer-betegek is értelmileg fogyatékosok;
  • finanszírozzanak olyan preventív ismeretterjesztő és figyelemfelhívó programokat, amelyek arról tájékoztatják a társadalmat, hogyan csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata.

Alzheimer Világnapi Esemény - ALZHEIMER VILÁGNAPI MEMÓRIA-HÍD KONCERT

„Jobb Veled a Világ ­ ÉlőLáncReakció” indul világ körüli útjára az emberek boldogabbá válásáért tudatos jócselekedetekkel

Helyszín: Budapest, V. ker. Vörösmarty tér
Időpont: 2012. szeptember 21. (péntek) 17.00 – 18.30

Közreműködők:
Bagdi Bella énekes
Berkes Gabriella musical színművész
Berkes Olivér előadóművész
Dávid Viktória Lyra-díjas gospel énekes
Jazz And More - karigazgató: Halkovics Ágnes

Műsorvezető: Berkes Gabriella musical színművész
A koncert szervezője: Himmer Éva

A művészek azért vállalták a fellépést, hogy segítsenek felhívni a társadalom figyelmét a gyógyíthatatlan Alzheimer-kórra, amelynek bárki „áldozata” lehet, így egyre többünk nagyszülei, szülei, rokonai, barátai és ismerősei is.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság „Álljunk ki! Beszéljünk róla! Tudom! Teszem!” („Stand Up! Speak Out! I Can! I Will!”) világméretű kampányához csatlakozva indítjuk útjára a „Jobb Veled a Világ - ÉlőLáncReakció” kampányunkat, amely most éppen az Alzheimer-kórt övező stigmák, tabuk és tévhitek megszűnését segíti elő,de megteremti a lehetőségét annak is, hogy a szeretet, az elfogadás, az összefogás, az egymásért érzett felelősség kimagasló példája legyen itthon és világszerte is.

Széles körű összefogásunkkal hídként kívánunk szolgálni a közösség javára, amely bizonyára hatással lesz a saját és családunk életére és potenciálisan a nagyvilágra is.

A koncert fő támogatója:
Bagdi Bella – www.bagdibella.hu
Jobb Veled a Világ Alapítvány – www.jobbveledavilag.hu,

A koncert támogatói:
Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága – www.alzheimerweb.hu
Jazz And More – www.jazzandmore.hu
Magyar Vöröskereszt – www.magyarvoroskereszt.hu
Rotary Hungary – www.rotary.hu
Rotaract – www.rotaract.hu
Gerbeaud Cukrászda – www.gerbeaud.hu/cukraszda
Moravcsik Alapítvány – www.moravcsikalapitvany.hu

Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer Világnap  demencia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!