Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.
A+ A A-

Új megközelítés az anorexia nervosa diagnosztizálásában

eating disorderA Sydney Egyetem kutatói új oldalról közelítik meg az anorexia nervosa néven ismert kóros evészavar diagnosztizálását. Ez az új megközelítésmód elősegíti a betegek kezelését és felgyógyulását, valamint csökkenti a közegészségügyi rendszerre rótt terheket.

Egy, a Sydney Morning Heraldban megjelent cikkben Stephen Touyz professzor (Sydney Egyetem Evészavar és Étkezési Rendellenesség Központ) ismertette az anorexia nervosa súlyossági stádiumok szerinti beosztásának módszerét. „Jelenleg a legtöbb esetben az anorexia nervosa már csak rendkívül súlyos esetekben kerül diagnosztizálásra” – mondta el a professzor. „Mire a betegséget diagnosztizálják, az anorexiának általában már látható jelei is vannak, ami súlyos betegségre utal. Ebben a stádiumban a betegek 20 százaléka már akár bele is halhat az evészavarba.”

Touyz professzor módszerével azokat a pácienseket is lehet diagnosztizálni, akik már láthatóan betegek, de nem felelnek meg a betegség diagnosztizálásához szükséges összes kritériumnak. A korai diagnózis különösen a felnőtt anorexiás betegek kezelési lehetőségeinek limitáltsága miatt fontos. Rengeteg kórházban vannak ugyanis direkt a kamasz betegek ellátására szakosodott osztályok, a felnőtt betegek számára azonban az állami kórházi intézményekben csak nagyon korlátozottak a lehetőségek.

A cikk a reklám után folytatódik

„Ezek a betegek legtöbbször csak magánkórházakban tudják orvosoltatni a problémáikat, amire rengeteg pénzbe kerül. Korai diagnózis esetén viszont elkerülhető a kórházi ápolás” – nyilatkozta Touyz professzor, aki szerint az új beosztású diagnosztikai modell a nyilvánosság figyelmét is segíthet felhívni az anorexia nervosa betegségre.

„A kevésbé súlyos tünetekkel élő anorexiás betegekre általában a »nem meghatározható evési rendellenesség« címkét ragasztják az orvosok és a közvetlen környezetben élők” – tette hozzá Touyz. „Ha már ezeket a betegeket is anorexiásnak tekintenénk, a betegek környezete is képes lenne felmérni a betegség súlyosságát.”

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: anorexia nervosa 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!