Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Vanda és Paula napja van. Holnap Angelika napja lesz.
A+ A A-

Újabb részlet az autizmus megértéséhez

autismusA Stanford Egyetem munkatársai Timothy-szindrómás egyének bőréből állítottak elő idegsejteket. Az így kapott sejtek rendellenes működését korrigálni lehetett egy kísérletes fázisban lévő szerrel.

Az autizmusban szenvedők százezreivel szemben a Timothy-szindróma egy igen ritka kórkép, a világon mintegy 20 egyént érint. A betegség az autizmushoz hasonló viselkedészavarban nyilvánul meg, problémát okoz mind a szociális beilleszkedés, mind a kommunikáció. A genetikai háttér gyakran egy gén hibájára vezethető vissza, ezért a tudósok számára viszonylag jól tanulmányozható, hogy annak következtében a gyermeki agyban milyen eltérések jönnek létre.

A Nature Medicine egy olyan technikáról számol be, melynek során a betegek bőrmintájából idegsejteket hoznak létre. A módszer lehetővé teszi, hogy a kutatók laboratóriumi körülmények között tanulmányozzák a sejtfejlődés, illetve próbáljanak ki a sejtekre ható szereket. A vizsgálat során Timothy-szindrómás betegekből és egészséges egyénekből származó mintákat hasonlítottak össze.

A cikk a reklám után folytatódik

Az egészséges neuronok képesnek bizonyultak különböző neuron-altípusok kialakítására, melyek az agy különböző területeit képviselték. Ezzel szemben a Timothy-szindrómás idegsejtek többsége az agykéreg felső részének felelt meg, az alsó résznek megfelelő jellegzetességet csak kevés neuron mutatott. Ez azt jelentette, hogy a jobb és bal agyfélteke közötti kommunikációért felelős, corpus callosumnak nevezett területre jellemző sejtek aránya igen alacsony volt. Az eredmény összecsengett azokkal az állatkísérletekkel, melyet genetikai manipuláció okozta Timothy-szindrómás egerekben figyeltek meg. Dr. Ricardo Dolmetsch és munkatársai leírták továbbá, hogy ezek a neuronok túl sok dopamint és noradrenalint termeltek, ezen jelátviteli anyagoknak alapvető szerepük van a szenzoros folyamatokban, és a szociális viselkedés kialakításában.

A vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy autizmusban a legfontosabb rendellenesség az agy különböző területei közötti csökkent kommunikáció. A munkacsoport egy kísérletes szerrel képes volt csökkenteni a rosszul működő idegsejtek számát. A megközelítés a jövőben új gyógyszerek előtt nyithatja meg az utat. Mindazonáltal a módszernek korlátai vannak: nem feltétlenül működik a betegség minden formájában.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Timothy-szindróma  autizmus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!