Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.
A+ A A-

Szoros kapcsolat - skizofrénia és epilepszia

neurons epilepsyEgy friss tanulmány nagyon szoros kapcsolatot talált a skizofrénia és az epilepszia kialakulása között. A tudósok elmondták: a skizofrén betegeknél hatszor nagyobb eséllyel alakul ki a rohamokkal járó epilepszia, mint az egészséges embereknél.

Az Epilepsia című folyóiratban a tudósok kifejtették, hogy véleményük szerint a kapcsolat genetikai, neurobiológiai és környezeti tényezőkkel magyarázható, ugyanakkor a két kór közötti szoros összefüggés őket is meglepte. A 16.000 beteg részvételével elvégzett tanulmány eredményei azonban meggyőzőek.

Az országos adatbázisból vett kórtörténetek alapján állapították meg ugyanis, hogy azoknál a betegeknél, akik skizofréniában szenvednek, az epilepszia előfordulása 1000-ből 6,99, míg az egészségeseknél 1000-ből csupán 1,19. A kapcsolat azonban fordítva is fennáll: az epilepsziások esetében 1000-ből 3,53 betegnél alakul ki skizofrénia, az egészségeseknél ez a szám 1000-ből 0,46.

A cikk a reklám után folytatódik

A tudósok egyelőre elsősorban a közös genetikai háttérre gyanakodnak, de ennek bizonyítására további kutatásokra lesz szükség. Ezekhez pedig iránymutatásként szolgálhat ez a tanulmány.

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: epilepszia  skizofrénia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!