Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bertalan napja van. Holnap Lajos és Patrícia napja lesz.
A+ A A-

Kapcsolat a migrén és a balkezesség között?

balkez_.jpgKorábbi feltételezésekkel ellentétben nemrégiben kiderült, hogy nincs kapcsolat a migrén és a bal- vagy jobbkezesség között. 26 évvel ezelőtt kutatók egy csoportja közzétett egy jelentést, miszerint több a balkezes ember azok között, akik migrénben szenvednek, mint az egészségesek körében.

A Münsteri Egyetem tudósa, Dr. Katrin Biehl és kollégái azonban a minap nyilvánosságra hozták, hogy nincs lényeges különbség a migrénesek és nem migrénesek körében előforduló balkezesség gyakorisága között.

A tudósok 100, ugyanazon nemű és korú egészséges, és 100 migrénes embert vizsgáltak. Mindkét csoportban 87 nő és 13 férfi vett részt, átlagban 40 évesek.

A cikk a reklám után folytatódik

A tanulmányból kiderült, hogy a migrénes csoportból négyen, az egészségesek küzül pedig nyolcan voltak balkezesek, illetve Biehl és társai a pontosabb adatok érdekében kombinált analízist készítettek korábbi tanulmányok eredményét is felhasználva. Ebből kiderült, hogy összességében a migrénes csoportok 7,3 %-a, és az egészségeseknek pedig 6,8 %-a volt balkezes.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: balkezesség  migrén 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!