Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

A kutyák segíthetnek az autisták családtagjainak

A kutyák segíthetnek az autisták családtagjainakA University of Lincoln kutatói szerint az ember legjobb barátja sokat segíthet azoknak a családoknak, ahol az egyik gyermek autizmussal küzd. A kutyák jelenléte ugyanis csökkenti a családtagokban a betegség miatt felhalmozódó stresszt, a kicsiknek pedig sokat segít kommunikáció képességeik javításában.

A szakemberek összesen 40 olyan családot vizsgáltak, ahol autista kisgyermek élt. 20 család tartott kutyát, míg 20 nem – így a gyerekek viselkedését és fejlődését jól össze tudták hasonlítani. A tudósok szerint a vizsgálatokra azért volt szükség, mert eddig is több esetben észlelték a kutyák pozitív hatását ezekben a családokban, bizonyíték azonban nem volt arra, hogy az állatok valóban segíthetnek – írja a BBC Health News.

Az elkészült videofelvételeken végül megfigyelték, hogy azokban a családokban, ahol kutyát is tartottak, a gyerekek gyors és látványos fejlődésnek indultak. Javultak a kicsik verbális képességei, hajlandóak voltak többféle ételt is elfogyasztani, és a kutya ápolásán keresztül nagyobb figyelmet fordítottak saját higiéniájukra is. Ezen kívül a háziállat jelenléte a családot is megnyugtatta.

A cikk a reklám után folytatódik

A kutatók egyetértettek abban, hogy a kutyák jelenléte semmiképpen nem befolyásolja negatívan az autista gyerekek viselkedését, pozitív példát azonban nagyon sokat láttak a kísérletek során. A jövőben ezért olyan tanulmányba kezdenek, amely során azt vizsgálják, hogy hogyan lehet speciálisan kiképezni a kutyákat, hogy a lehető legtöbbet segíthessenek az autistáknak és családtagjaiknak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: autizmus  kutyatartás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!