Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

A nyugtalan láb szindróma szívproblémát jelezhet?

restless_legs_splA kutatók szerint a nyugtalan láb szindrómának nevezett betegség egyes embereknél rejtett szívproblémára utalhat. Megfigyelték ugyanis, hogy azoknak a 45 százaléka, akik a legintenzívebb lábmozgást mutatják alvás közben, szívizom-vastagodásban szenved.

Nyugtalan láb szindróma és szívelégtelenség: nincs egyértelmű összefüggés

A tanulmány során 584 olyan embert vizsgáltak, aki nyugtalan láb szindrómában szenved, közülük is elsősorban azokat, akik alvás közben a legintenzívebb lábmozgást mutatták. A vizsgálatok után a szakemberek megállapították, hogy 45 százalékuknak jelentősen megvastagodott a szívizmuk, ami komoly betegségekre hajlamosíthatja őket – írja az Associated Press.

A szívizom-vastagodás egy komoly szívelégtelenségre utal, amelynek következtében megnő az esélye a stroke és egyéb szívproblémák kialakulásának, amelyek könnyen halállal végződhetnek. Ezt a követéses vizsgálatok is alátámasztották, mivel a kísérlet után három évvel a szívizom-vastagodásban szenvedőknél kétszer nagyobb eséllyel alakultak ki szívbetegségek és fordult elő ezekre visszavezethető halálozás is.

A cikk a reklám után folytatódik

Nem azt állítjuk, hogy a nyugtalan láb szindróma és a szívelégtelenség között ok-okozati összefüggés van. Egyszerűen arról van szó, hogy a kellemetlen betegség jelezheti a szívpanaszokat, így aki észleli magán a tüneteket, annak érdemes orvoshoz fordulnia – mondta dr. Arshad Jahangir.

Kapcsolódó kifejezések: nyugtalan láb szindróma 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!