Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Az agyi pacemaker korszerűsíti az epilepszia kezelését

Az agyi pacemaker korszerűsíti az epilepszia kezelésétA Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján a világon az elsők között alkalmazzák az epilepszia kezelésének új módszerét.

Új sebészeti eljárással, a világon az elsők között, mély agyi stimulációs eszközt (agyi pacemakert) ültettek be a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján epilepszia kezelésére. Az eszköz egy új terápiás lehetőséget jelent a megközelítőleg 60.000 magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének.(1,2). A sebészeti eljárást Dr. Balás István és Dr. Janszky József végezték, akiket ezen a területen a világ legjobb szakemberei között tartanak számon.

Az új eljárás – melynek neve Medtronic Mély Agyi Stimuláció (DBS) Terápia Epilepsziára – egy neurostimulátort alkalmaz, mely szigorúan szabályozott elektromos impulzusokkal ingerli az agy egy precízen célzott területét. A DBS egy klinikailag bizonyított eljárás, mely jelentősen csökkenti a görcsrohamok gyakoriságát – beleértve a legsúlyosabb rohamokat is – a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében. Az epilepszia kezelésében a görcsrohamok megszüntetése mellett fontos kérdés, hogy a kezelés pozitív hatást fejtsen ki a beteg munkaképességére annak érdekében, hogy a beteg munkát vállalhasson, tanulhasson, továbbá lényeges, hogy a kezelés milyen hatással van a beteg fizikai és mentális funkcióira, viselkedésére, illetve a beteg és környezete életminőségére.

A DBS célzottan stimulál egy agyterületet, nevezetesen a talamusz elülső magcsoportját. A talamusz, melyet az agy központi ingerülettovábbító állomásának tekintenek, szorosan kapcsolódik az agy azon részeihez, ahol a rohamok kezdődnek. Kutatások igazolják, hogy ennek a területnek a stimulálása csökkenti a rohamok gyakoriságát.(1,4,5)

“A DBS terápiát 1993 óta alkalmazzák, és a Medtronic azóta folyamatosan fejleszti a terápiát, hogy minél több betegség kezelésére megoldást nyújtson. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy Magyarországon, a világon az elsők között alkalmazzák ezt a valóban korszerű technológiát epilepsziás betegeken, akiket az eddigi módszerekkel nem lehetett kezelni. Ez a tény azt is jól jelzi, hogy a magyar orvosi szakértelem a világ élvonalához tartozik” – mondta el Tamás Viktor, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A DBS a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, másodlagosan generalizált, vagy anélküli, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében javallott kiegészítő kezelés, mely csökkenti a rohamok számát. A másodlagosan generalizált epilepszia során az agy kis és jól meghatározott területéről induló roham az agy többi területére is átterjed, eszméletvesztést és az egész testen észlelhető görcsrohamot okozva.

Az epilepsziában szenvedő betegek jelentős részének szüksége lenne a Medtronic DBS kezelésre, mely lehetővé tenné számukra, hogy javuljon egészségi állapotuk, életminőségük, illetve, hogy képesek legyenek kontrollálni görcsrohamaikat. A kezelést a Medtronic-kal együttműködésben, majdnem párhuzamosan 20 rendkívül magas színvonalú európai klinikai központban kezdik meg, többek között a Pécsi Tudományegyetemen is. Magyarország az elsők között van a világon, ahol ezt az eljárást epilepszia kezelésére használni kezdik.

A cikk a reklám után folytatódik

Az első  hazai beavatkozást Dr. Balás István végezte, a betegek előkészítése és kiválasztása pedig Dr. Janszky József feladata volt. Mindketten nemzetközileg elismert szakemberek ezen a területen. Dr. Balás István már több mint 150 mély agyi stimulációs beavatkozást végzett és közel 300 mély agyi elektródát ültetett be betegekbe, továbbá európai szinten is az egyik legtapasztaltabb sebész ezen a területen. Dr. Janszky József nemzetközileg elismert epileptológus, aki néhány év alatt megszervezte a Pécsi Tudományegyetem epilepszia-sebészeti programját. Ezt megelőzően évekig Bielefeld-Bethelben dolgozott, amely a világ egyik legismertebb intézete az epileptológia területén.

„A múlt héten két betegen hajtottunk végre sikeres beültetési eljárást, és az eddigi adatok alapján elmondható, hogy mindkét beteg jól van, aktív kezelésük áprilisban kezdődik el. A műtétet követő ellenőrző vizsgálatok az elektródák helyzetének tökéletes pozícióját mutatták. A jövő hónapban egy újabb beteg vár műtétre, aki nagy várakozásokkal tekint a műtét elé.” – mondta Dr. Balás István és Dr. Janszky József a beavatkozás kapcsán.

A közelmúltban végzett SANTE vizsgálat, a Medtronic DBS hatékonyságát mérte fel, a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, másodlagosan generalizált, vagy anélküli, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek egy csoportjánál. Két év elteltével, a SANTE betegek a görcsrohamok gyakoriságának 56%-os medián csökkenését tapasztalták, a kiinduláshoz képest (n=81).(1) A vizsgálat további eredménye, hogy a beültetésen átesett betegek 13%-a hat hónapig, vagy ennél is hosszabb ideig nem tapasztalt görcsrohamokat.(1) Az átlagos havi görcsrohamok száma, a csoport esetében, a kezelést megelőzően, meghaladta a 18-at.(1) Egy évvel a kezelés után, a betegek arról számoltak be, hogy a rohamok kevésbé intenzívek, és javult az életminőségük, melynek köszönhetően sokkal könnyebben együtt tudnak élni az epilepsziával, és sokkal függetlenebbnek érzik magukat.(3)

A Medtronic DBS rendszerét egy speciálisan képzett idegsebész ülteti a beteg testébe. Az eljárás során különleges képalkotási eljárással figyelik a beteg agyát, hogy lokalizálják a stimulálandó agyterületet. Erre a területre vékony, szigetelt elektródákat ültetnek be. Ezeket az elektródákat külső hosszabbító-vezetékekkel csatlakoztatják a neurostimulátorhoz, melyet általában a beteg mellkasába, a bőr alá ültetnek be.

A DBS SANTE vizsgálatában (a terápia eredményességét vizsgáló klinikai kutatássorozat) az epilepszia kapcsán 8,2% (110 betegből 9) volt a nem kívánt hatások aránya, melyek nagy része spontán, vagy a stimulációs paraméterek megváltoztatásával elmúlt. A leggyakoribb ilyen nem kívánt hatások voltak, hogy az elektródák nem a stimulálandó  területre kerültek beültetésre (8%), illetve, hogy a beültetett eszköz körül fertőzés alakult ki (7%). Nem történt az eszközzel kapcsolatos haláleset, illetve az epilepszia által kiváltott hírtelen halál előfordulása (SUDEP) megegyezett egy súlyos epilepsziában szenvedő betegek azonos méretű populációjában tapasztalható  arányokkal. A DBS mellékhatásai nem állandóak, és általában az idő előrehaladtával teljesen megszűnnek. A leggyakoribb mellékhatás a végtagbizsergés (parasztézia), mely a beültetésen átesett betegek 18%-át érintette. Ez a legtöbb esetben a stimulátor újraprogramozásával megszűnt.(1) A Medtronic DBS Terápián áteső betegek depresszióról és memóriakárosodásról számoltak be, azonban közvetlen összefüggés nem állapítható meg.
A DBS a Medtronic orvosi műszergyártó cég technológiája, melyet elsőként a Parkison-kórral kapcsolatos mozgásszervi rendellenességek esetében alkalmaztak; ennek keretében világszerte több mint 80.000 beteg részesült a kezelésben 20 évvel ezelőtti bevezetése óta.(6)

A DBS Európában 1993 óta engedélyezett kezelés, amikor a mély agyi stimulációt elsőként az esszenciális remegés kezelésére hagyták jóvá. Azóta a DBS megkapta a CE jelzést (az Európai Unió által kiadott termékminősítést) a Parkinson-kór (1998), az elsődleges disztónia (2003) a kényszerbetegség (2009), és legújabban az epilepszia (2010) kezelésére is.

Az Epilepsziáról
Az Epilepsy Foundation (Epilepszia Alapítvány) adatai szerint, az epilepszia és a görcsrohamok, több mint három millió amerikait érintenek, minden korcsoportból, akiknek a kezelése közvetlenül és közvetve 12,5 milliárd dollárba kerül. Az epilepsziás betegek körülbelül egyharmada nem képes megfelelően szabályozni rohamait, illetve nem tolerál más kezelési módszereket. A görcsrohamok megjósolhatatlansága negatív hatással van a mindennapi tevékenységre, megzavarja az iskolai tanulmányokat, a munkahelyi feladatvégzést, illetve a szociális beilleszkedést. 

A Pécsi Tudományegyetemről
Magyarország első egyeteme. 1367-es alapításával hazánk legnagyobb múlttal és hagyományokkal rendelkező felsőoktatási intézménye, ahol közel 30 ezer hallgató tanul. 10 kar tartozik egyetemünkhöz, valamint a komoly szakmai és infrastrukturális háttérrel rendelkező  Klinikai Központ. A Pécsi Tudományegyetem nemcsak Pécs városa, hanem a Dél-Dunántúl regionális egyeteme is. A legnagyobb munkáltató  a városban, meghatározó szerepe van a régió minden szellemi területén, művészetekben, tudományban, gyógyításban egyaránt. Alapvető célunk, hogy minőségi oktatást és magas szintű  kutatást folytassunk.

Referenciák

  1. Fisher R, Salanova V, Witt T, és mások: Az elülső thalamus nucleus elektromos stimulációja részleges görcsrohamokkal járó epilepszia kezelésében. Epilepsia, 51(5):906-907, 2010
  2. A Magyar Epilepszia Liga szakmai ajánlása
  3. Medtronic adatai alapján. Biztonság és hatékonyság összefoglalója, Medtronic Mély Agyi Stimuláció Terápia Epilepsziára, 2009
  4. Kerrigan JF, Litt B, Fisher RS, Cranstoun S, French JA, Blum DE, Dichter M, Shetter A, Baltuch G, Jaggi J, Krone S, Brodie M, Rise M, Graves N. Az elülső thalamus nucleus elektromos stimulációja a gyógyszeres kezelésre nem megfelelően reagáló epilepszia kezelésére. Epilepsia 45(2004):346-354.
  5. Mirski MA, Rossell LA, Terry JB, Fisher RS. Az elülső thalamus magas frekvenciájú elektromos stimulálás antiepileptikus hatása egy patkánynál. Epil Res 28:89-100.
  6. Medtronic adatai alapján
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: DBS terápia  agyi pacemaker  epilepszia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!